Friss hírek

2009.05.14. 09:12

Vádat emeltek a mianmari (burmai) demokrácia mozgalom vezetője ellen

<p>A házi őrizet feltételeinek megsértése miatt emeltek vádat a mianmari (burmai) demokrácia mozgalom csütörtökön börtönbe szállított vezetője, Aung San Suu Kyi ((an szan szu csi)) ellen - közölte a Nobel békedíjas politikusnő ügyvédje. A vádat egy amerikai férfi hívatlan látogatása váltotta ki, akit múlthéten tartóztattak le. A politikusnő támogatói szerint a mostani vádemeléssel a katonai vezetés csak a 2010-re ígért választások idejére akarja félreállítani a politikusnőt.</p>

A 63 éves politikusnőt és két szolgálónőjét rendőrautókkal szállították a hírhedt Insein börtönbe Yangun városában található házából, ahol órákkal később meg is kellett jelenniük a börtön falai között lévő bíróságon. Mindhármuk ellen eljárást indítottak, és tárgyalásukat hétfőn kezdik - mondta el a politikusnő ügyvédje. Az eljárás idejére Aung San Suu Kyit egy, a börtön területén található házban tartják fogva. A vádlottak háromtól öt évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak, ha bűnösnek találják őket.

A vádak egy múlt heti incidensből származnak, amikor egy amerikai férfi egy tavon átúszva bejutott Aung San Suu Kyi házába, és az állami média szerint két napot töltött el ott. Az 53 éves férfit május hatodikán vették őrizetbe, amikor visszafele úszott a tavon át. A férfi ellen a nemzetbiztonsági törvény, és a beutazási feltételek megsértése miatt indítanak eljárást.

Aung San Suu Kyi ügyvédje az amerikait tette felelőssé az eset miatt, közölve, hogy a politikusnő távozásra szólította fel az ügyvéd által "ostobaként" jellemzett férfit.

A Nobel békedíjas politikus az elmúlt 19 évből 13-at házi őrizet alatt töltött el, és legutóbbi, egyszer már egy évvel meghosszabbított büntetése május 27-én járna le. Támogatói szerint a mostani vádemeléssel a katonai vezetés csak a 2010-re ígért választások idejére akarja félreállítani a politikusnőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!