Friss hírek

2010.01.14. 17:28

Székely: lehet, hogy tévesek a számítások a háziorvosi praxisok finanszírozásánál

<p>Az egészségügyi minisztérium számításai szerint a munkáltatói járulékcsökkentés miatt nagyobb lesz a háziorvosok megtakarítása, mint amennyivel kevesebb finanszírozást kapnak, tehát az 1,7 milliárd forint megvonás ellenére több marad a parxisoknál. Székely Tamás, a szaktárca vezetõje csütörtökön mutatta be ennek a számításnak a részleteit az elvonást levélben nehezményezõ Éger Istvánnak, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnökének. Az egészségügyi miniszter az egyeztetés után kérdésre válaszolva azt mondta: a számításoknál a KSH adatait vették alapul, de elképzelhetõ, hogy a MOK adatai pontosabbak, így szakértõi szinten folytatják az egyeztetéseket.</p>

Éger István az egyeztetés után azt mondta: kiderült számukra, hogy a kormány sokkal nagyobb bérarányokkal, tehát nagyobb megtakarítással számolt egy-egy háziorvosi praxisnál, mint amennyi a kamara szerint a valóság. Kérdésre válaszolva hozzátette: míg a kormány szerint egy-egy praxis kiadásainak 73 százaléka bérköltség, addig a MOK úgy véli ez az arány csak 40 százalék. Tehát a kisebb járulékok miatt jóval kevesebb pénz marad a háziorvosoknál, mint az a kormány számításaiban szerepel.

A MOK elnöke azt is közölte, hogy az 1,7 milliárdos elvonás miatt valójában nem a szaktárcával van vitájuk, hanem a Pénzügyminisztériummal. A kamara ráadásul nem plusz pénzért küzd, hanem csak azért, hogy ne csökkenjen a háziorvosok finanszirozása. Kérdésre válaszolva megerõsítette: megoldás lehet, hogy a háziorvosok minõségi díjazására második félévtõl ígért 2 milliárd forintból adják vissza az 1,7 milliárdot.
Székely Tamás is azt mondta: Az egyeztetésen "arról van szó, hogy a 2 milliárd felhasználása mikortól kezdõdjön."

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!