Szabadidő

2020.01.12. 16:30

Nem kell egy vagyont költeni, hogy belevágjunk a snowboardozásba

Ha nincs elég mély hó a síeléshez, akkor sem muszáj feladni.

Bájer Máté

A snowboard egyre népszerűbbé válik napjainkban

Forrás: Shutterstock/Illusztráció

Ha a versenysportokról kérdezünk egy átlagembert, nagy valószínűséggel a labdarúgás mellett két olyan másik sportot említ majd, ami szerepel a nyári olimpián. Pedig télen sem kell csipszet majszolva a kanapéról bámulni a tévét. A havas sportoknak egyre nagyobb divatja van nálunk is. Sokan keresik fel ilyenkor valamelyik hazai sícentrumot vagy látogatják Szlovákia, Ausztria vagy Szlovénia hóágyúval lőtt dűlőit. Mások a műjégpályákat keresik fel egy kis korcsolyázásra.

Léc helyett deszka

– A síelés és a snowboard a legnépszerűbb a téli sportok közül ma Magyarországon – véli Nagy Gábor, aki régóta foglalkozik hódeszkázással. – Komoly változások történtek az elmúlt években: egyre modernebb felszerelések állnak a sportolók rendelkezésére. A snowboard esetében – hála ennek a technikai fejlődésnek – sokkal olcsóbban lehet beszerezni a szükséges dolgokat, mint mondjuk tíz esztendővel ezelőtt. A használtpiacon is jó minőségű eszközökre bukkanhatunk. Így arra, hogy elkezdhessünk snowboardozni, elég rááldozni 50-100 ezer forintot. Emiatt is sokan választják ezt a sportot.

Nagy Gábor arról is beszélt, hogy a hódeszkázás tipikusan olyan mozgásforma, amiben nincs szünet akkor sem, ha épp nem esik a hó.

– Hazánkban teljesen szezonális sportágnak tekinthető a snowboard. Akik komolyan csinálják, azok télen is külföldre járnak, például gleccserekre. Pedig Magyarországon olyan jól karbantartott pályák vannak, mint a mátraszentistváni és az eplényi. Bánkút is a keresettebb célpontok közé tartozik.

Véleménye szerint a snowboardnak az a nagy előnye a síeléssel szemben, hogy nem feltétlenül kell hozzá hó, hiszen a deszkás sportok sokban hasonlítanak egymásra.

– Aki az extrém sportokba szerelmes, az mindig megtalálja a számítását. A síelőknek a 80 százaléka csak szezonban sportol. A snowboardosok 70 százaléka viszont egész évben csinál valami hasonlót: vagy szörföl vagy szörfvitorlázik, skyszörfözik, wakeboardozik, esetleg simán csak gördeszkázik, ha nincsen hó.

Futás és gyaloglás

Az állóképesség fejlesztésére a sífutás az egyik legjobb mozgásforma: számos sportoló használja kiegészítő edzésként is. A sífutás egy aerob sport, tehát hosszabb ideig kell megállás nélkül mozogni. Sikter Zsuzsanna, a Kisgalya KSE alelnöke szerint nem kell túl vastag hólepel a sífutáshoz.

– Már 15-20 centis hóban is el lehet indulni. Az egyesületnek van egy 3500 méter hoszszú körpályája Bükkszentkereszten, ami 600 méter átlagmagasságban fekszik egy hegyek által körülzárt völgykatlanban. Aki azonban nem kifejezetten sportolási céllal szeretné kipróbálni a sífutást, az a Bükkben csodálatos környezetre talál megfelelő időben.

A klasszikus stílusú terepen nyomokat fektetnek le. Ezek egyfajta csatornaként szolgálnak, amikben siklik a léc. Ha azonban érintetlen hóban szeretnénk gyalogolni, Sikter Zsuzsa szerint arra is van megoldás.

– A vezető kitapossa a nyomot, a mögötte jövők így kényelmesen tudnak siklani. A sífutóléc általában mintegy két méter hosszú és öt centiméter széles, de a legfontosabb tulajdonsága, hogy könnyebb, mint a siklóléc. Persze a bakancsnak is kényelmesnek kell lenni; egy egész napos túrához ez alapfeltétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában