Autó - Motor

2012.10.17. 14:19

MSZP: indokolatlan a rendszámtáblacsere

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) - Az MSZP indokolatlannak és igazságtalannak tartja a kormány által tervezett területi alapú rendszámok bevezetését, ami a szocialisták szerint összesen 53 milliárd forintos költséget jelenthet a 3,5 millió magyar gépjármű-tulajdonosnak.

Budapest, 2012. október 17., szerda (MTI) - Az MSZP indokolatlannak és igazságtalannak tartja a kormány által tervezett területi alapú rendszámok bevezetését, ami a szocialisták szerint összesen 53 milliárd forintos költséget jelenthet a 3,5 millió magyar gépjármű-tulajdonosnak.

Simon Gábor, az MSZP elnökhelyettese szerdai sajtótájékoztatóján a tervezett rendszámtáblacserét az autótulajdonosok "öncélú vegzálásának" és "egyszerű pénzbehajtásnak" minősítette és utalt arra, hogy szakmai szervezetek is szükségtelennek tartják a lépést.

Simon Gábor szerint indokolatlan, igazságtalan és szakmailag átgondolatlan lenne a rendszámtáblacsere, ami az autótulajdonosoknak óriási anyagi és adminisztrációs terhet jelent majd, hiszen csak maga a csere 15 ezer forintba kerül, ehhez azonban hozzáadódik a várakozási és a behajtási engedélyek kötelező cseréje, a biztosítási kötvény és az autópálya-matrica megújítása, és számos más olyan kötelezettség, ami utánajárással jár.

Az MSZP képviselője a Magyarországon rendszámtáblával rendelkező 3,5 millió gépjárművel számolva, 53 milliárd forintra tette a rendszámtáblacsere tulajdonosokat terhelő költségeit. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ez egy megújuló teher, hiszen, ha a gépjármű tulajdonosa lakóhelyet vált, vagy egy más helyen lakónak eladja az autóját, akkor újból ki kell cserélni a rendszámtáblát. Ez azt jelenti, hogy az összeg az 53 milliárdnak a többszöröse is lehet - mondta.

Utalt arra is, hogy Franciaországban éppen most próbálják meg kivezetni ezt rendszert, mert lokális konfliktusokat okozott, hogy a gépjármú a rendszám alapján területileg beazonosítható. Simon Gábor felvetette, például egy Nyíregyháza-Debrecen labdarúgó-mérkőzés után a debreceni szurkolók vajon mennyire viszonyulnak majd barátságosan egy nyíregyházi autóhoz.

Az elmúlt két év autósokat kedvezőtlenül érintő történései között felsorolta az autópálya-matricák 8,7 százalékos drágulását, az üzemanyagok jövedéki adójának növelését, a 27 százalékra emelt áfát, a baleseti különadó bevezetését, a 2012-től növekedő vagyonszerzési illetéket, valamint azt is, hogy 2013-tól az autógáz adója 50 százalékkal, majd ugyanebben az évben újabb 50 százalékkal emelkedik. Az MSZP elutasítja ezeket az indokolatlan sarcokat - jelentette ki.

A közlekedésért felelős helyettes államtitkár augusztus végén jelentette be, hogy még az idén döntés születhet a területi alapú rendszámokról, és ha a bevezetés mellett dönt az illetékes tárca, a műszaki vizsgán egyablakos ügyintézéssel történhet meg a rendszámcsere. A fejlesztési miniszter egy szeptemberi írásbeli válaszában azt közölte, a kormány pozitív döntése esetén felmenő rendszerben vezethetik be a területi alapú rendszámokat.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!