Autó - Motor

2008.10.17. 11:30

Ügyelni kell az őszi-téli átállásra

<p>Nemrégiben ingyenes műszaki átvizsgálást tartottak a nyíregyházi Metro áruház parkolójában</p>

A személygépkocsik őszi-téli átállásával kapcsolatos ingyenes műszaki átvizsgálást tartott a nyíregyházi Metro áruház parkolójában a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága és a Nemzeti Közlekedési Hatóság. Szakemberek ellenőrizték többek között a fagyállót, a futóművet és a fékek állapotát, és szükség esetén tanácsadással segítették az autósokat. Az akció egyértelműsítette: fokozottan kell figyelniük az autósoknak a változó időjárási viszonyokra.

A műszaki biztonság egyik alapkövetelménye a futómű és a gumik kifogástalan állapota.

A lengéscsillapítók állapotát műszeres méréssel érdemes ellenőriztetni, mert az autó úttartását, a stabilitást, a fékút hosszát jelentősen befolyásolja. A fékhatást is méréssel kell ellenőrizni. Télen sok-sok meglepetéssel szolgál az útfelület, melyet csak a megfelelően karbantartott, pontosan működő fékrendszer segítségével lehet kivédeni. Fontos ellenőrizni a fékbetétek vastagságát, a kézifék huzalját, a futómű alkatrészeinek védelmét, a féltengely gumiharangokat, a gömbfejeket védő gumisapkákat. A kipufogók tömítettsége nagyon fontos, mert a sérült, lyukas kipufogóból a karosszéria nyílásain bejuthat a kipufogógáz a zárt kocsiszekrénybe, ami fejfájást, rosszullétet okozhat.

A közlekedésben a szükséges információk túlnyomó részét látás útján szerezzük meg. Télen a gépjármű világítását is többet használjuk. Lényeges, hogy a fényszóró jól legyen beállítva, és fényereje is megfelelő legyen. A lámpák segítségével jól kell látnunk, azokat rendeltetésszerűen kell használnunk, másokat ne vakítsunk el, ne zavarjunk. A ködlámpákat csak akkor kapcsoljuk be, ha köd van! Műszaki állomáson, szervizben ellenőriztesük és állíttassuk be a fényszórót.

A sebesség növelésével a nappali órákban a látótér beszűkül. Így a veszélyt mind nehezebb észlelni és kivédeni. Éjszaka kellő közvilágítás mellett is mindössze 400-500 méterre lehet ellátni. Lakott területen kívül, országúti fényszóró használatával 300, tompított fény mellett csupán 40-80 méterről vehető észre az akadály. A lámpaburákat rendszeresen tisztítsuk meg. Ronthatja még az éjszakai látást: a fényszóró rossz beállítása, a színezett fényszóró üveg, a bukósisak füstszínű szemvédője.

Azon akkumulátoroknál, ahol a folyadékszint ellenőrizhető és hiányzik a folyadék, desztillált vízzel pótoljuk azt. A tisztán tartott pólusok, és a jól rögzített tiszta, fémes érintkezésű saruk biztosítják, hogy az akkumulátor megfelelő kapacitással forgassa meg a jó állapotú önindítót. Idősebb akkumulátorokat érdemes szakműhelyben megnézetni. A téli hidegindítást elsősorban a megfelelő állapotú gyertyák biztosítják. Az ólommentes üzemanyag használatával megnőtt a gyújtógyertyák élettartama is. Befolyásolja a biztos indítást az elektronikához csatlakozó vezetékek jó érintkezése és tisztasága is.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!