Arnót: kész a Népi Eszközök Parkja

Akt.:
Ilyennel is dolgoztak elődeink
Ilyennel is dolgoztak elődeink - © Fotó: Kozma István
Arnót – Szecskázógép, szekerek, gémeskút is alkotják az arnóti Népi Eszközök­­­ Parkját.

Ki ne ismerné Varga Bélát, aki megalkotta a világ legnagyobb könyvét, amely Szinpetriben mindenki számára megtekinthető?

A lokálpatrióta adománya

Varga Béla tősgyökeres arnóti, sőt egykor tapétagyárat is üzemeltetett a településen, és egyben igazi lokálpatrióta. „Varga Bélának van Tornakápolnán egy hétvégi háza. Ő pedig összegyűjtötte a környékről azokat a gépeket, eszközöket, amelyeket egykoron az emberek használtak a mezőgazdaságban, vagy a mindennapi ház körüli munkák során – mondta Üveges István, Arnót község polgármestere. – Varga Béla tavaly megkeresett engem, hogy értékesíti a tornakápolnai házát, és szeretné, ha a népieszköz-gyűjteményének méltó helyet találna. És ő ránk gondolt.

Fotó: Kozma István Fotó: Kozma István ©

Közmunka keretében

Így indult el az arnóti Népi Eszközök Parkjának kialakítása. „Közmunka keretében helyreállították, összeraktuk és lefestettük az eszközöket és idehoztuk ebbe az erre a célra kialakított parkba, hogy bárki, aki erre vetődik, láthassa, milyen gépekkel, eszközökkel dolgoztak eleink.”

Várják az eszközöket

„Bízom benne, hogy a kezdeményezés felkelti az arnótiak és az erre járó idegenek figyelmét is és szívesen látogatják a Népi Eszközök Parkját. Remélem, hogy a jövőben gyarapodni is fog a park állománya további, az eleink által használt eszközökkel.”

– ÉM-SZB –Arnót.
BOON.HU


hirdetés