Friss hírek

2008.09.24. 18:03

A lyukas fog a leggyakoribb fogbetegség gyerekeknél

<p>Magyarországon szinte alig van olyan ember, akinek ép a fogsora. Általában a túl sok édesség, és a fogmosás hiánya miatt romlik meg valakinek a foga. A szakemberek szerint legalább félévente kellene szűrővizsgálatokra járni, és akkor megelőzhetőek lennének a fogbetegségek. Ezért Pécsett ingyenes szűrővizsgálatot szerveztek gyerekeknek, ahol kiderült a lyukas fog a leggyakoribb fogbetegség a gyerekeknél.</p>

A gyerekek foga általában azért lyukad ki, mert sokáig cumiznak, édes teát vagy cukrozott üdítőt isznak, vagy pedig nem mosnak fogat, például lefekvés előtt, így az ételmaradék savvá alakul a szájban és attól kilyukadnak a fogak - mondta a Független Hírügynökségnek dr. Szép Ilona gyermekfogorvos.

Gyerekeknek ingyenes szűrővizsgálatot szerveztek Pécsett. A szervezők egyrészt azt szerették volna, hogy a gyerekek lássák a fogápolás fontosságát, másrészt, hogy azok is eljussanak fogorvos, akiknek erre egyébként nem lenne pénzük. Szép Ilona szerint ugyanis vidéken, ahol már buszra kell ülni, és meg kell venni a buszjegyet oda-vissza, ott már alig viszik el a szülők a gyerekeiket fogorvoshoz. Pedig a megelőzés fontos volna: szakemberek szerint már óvodás, de legkésőbb hat éves korban el kell vinni a gyerekeket a fogorvoshoz. Ha ugyanis nem kezelik időben a lyukas fogakat, akkor a maradandó fogak is károsodhatnak.

Magyarországon szinte alig van olyan ember, akinek ép a fogsora. A szakemberek szerint legalább félévente kellene szűrővizsgálatokra járni, és akkor megelőzhetőek lennének a fogbetegségek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!