Gyanús levelek okoztak riadalmat megyeszerte

Akt.:
Gyanús levelek okoztak riadalmat megyeszerte
Gyanús levelek okoztak riadalmat megyeszerte
Miskolc – A katasztrófavédelemnek minden esetben meg kellett vizsgálni a küldeményeket.

Az utóbbi hetekben több olyan eset is történt, amikor „gyanús fehér port” tartalmazó leveleket találtak és emiatt fel kellett függeszteni az adott hivatal működését, amíg a katasztrófavédelem speciális egysége, egy mobil labor segítségével megállapítja, hogy egészségre ártalmas-e az anyag, ami a borítékban van. Miskolcon a NAV-nál és Szerencsen, a postahivatalban két-két ilyen levél miatt kellett kiüríteni az épületet. Kicsit később Abaújszántón is ugyanilyen eset történt a postán.

Ilyen előzmények miatt okozott riadalmat egy gyanús küldemény pénteken az egyik avasi épületben. Kiderült, hogy vaklárma, de ki kellett üríteni az épületet, és a mobil labor is megjelent annak rendje szerint.

ÉM-SZB


Ez történt az elmúlt hetekben

Mint foglalkoztunk vele, az elmúlt hetekben Szerencsen és Miskolcon két-két alkalommal kellett gyanús boríték miatt felfüggeszteni a postahivatal, illetve a NAV működését. Valamennyi esetben ártalmatlannak bizonyult a borítékok tartalma. Nem csekély munkát adott a boríték küldője a rendőrségnek és a katasztrófavédelem mobil laborjának.

Közben el is fogták a szerencsi levelek küldésével alaposan gyanúsítható 62 éves szerencsi férfit, aki azon bukott le, hogy feladót jelölt meg a borítékokon és ezen a nyomon rátaláltak a rend­őrök. A bíróság a férfit előzetes letartóztatásba helyezte „különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működésének megzavarása” bűntett elkövetésének gyanújával. Büntetése – amennyiben jogerősen bebizonyosodik bűnössége – akár 5–10 év szabadságvesztés is lehet.

A sorozat a múlt héten folytatódott, az egyik délután a katasztrófavédelmi mobil labort Abaújszántóra riasztották, ahol a helyi postahivatalban találtak „gyanús fehér port” tartalmazó levelet. Ebben az esetben is – szerencsére – nem tartalmazott ártalmas anyagot a küldemény.


Ezt mondja a jogszabály

A szerencsi „poros levelek” küldője ellen – mint írtuk – „különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működésének megzavarása” bűntett elkövetésének gyanújával indult büntetőeljárás.

A közérdekű üzem működésének megzavarása – mint utánajártunk – egy bűncselekmény, amelyet a Büntetőtörvénykönyv határoz meg, megadva a büntetését is. Az alapeset megfogalmazása a következő. „Aki közérdekű üzem működését jelentős mértékben megzavarja, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” A BTK további tanulmányozásából az is kiderül, hogy a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekményt csoportosan, bűnszövetségben vagy különösen nagy kárt okozva követik el. Ennél is nagyobb – öt évtől tíz évig terjedő – szabadságvesztés szabható ki, ha a bűncselekményt fegyveresen, felfegyverkezve vagy különösen jelentős kárt okozva követik el.

Arról is határoz a törvény, ha valaki közérdekű üzem működésének megzavarására irányuló előkészületet követ el. Ez a vétség két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.


Kiürítettek egy épületet az Avason
Miskolc - Folytatódik a „gyanús levél” széria. Most az Avason találtak egyet. Vaklárma volt... Az Avasi lakótelepen, az egyik tízemeletes épület lakója értesítette pénteken dél körül a rendőrséget arról, hogy egy „gyanús anyagot tartalmazó küldeményt” kapott. Gyorsan kellett cselekedni A rendőr...

Újabb levél érkezett...
Abaújszántó - Ha egy üzlet beindul – mondhatnánk, ha nem tartanánk morbidnak „gyanús fehér poros” levelekkel viccelődni. Az elmúlt hetekben Szerencsen és Miskolcon két-két alkalommal kellett gyanús boríték miatt felfüggeszteni a postahivatal, illetve a NAV működését. Valamennyi esetben ártalmatl...

Feladót írt a borítékra. Ez buktatta le a fehér poros levelek küldőjét
Miskolc - Különösen nagy kárt okozó közérdekű üzem működésének megzavarása bűntett elkövetésével gyanúsítják azt a szerencsi férfit, akinek a bíróság előzetes letartóztatásáról döntött. Facebookos utalások A megalapozott gyanú szerint a férfi szeptember 13-án, majd másnap is olyan levélborítékot ...

Elkapták a „gyanús fehér poros” levelek borsodi küldőjét
Miskolc, Szerencs - Közérdekű üzem működésének megzavarása lehet a vád a „levélbetyár” ellen. Egy 62 éves szerencsi férfit gyanúsít a rendőrség azzal, hogy „gyanús fehér porral” megtöltött borítékot adott fel a múlt héten két alkalommal is a szerencsi postahivatalon keresztül. Alapos a gyanú arra...

Kiürítették a miskolci NAV-ot: fehér porral teli levelet találtak
Miskolc - Fehér port tartalmazó levelet találtak a szerencsi postán és Miskolcon, a NAV épületében. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal miskolci, Kandia közben található épületéből érkezett a bejelentés a rendőrségre, hogy egy gyanús fehér port tartalmazó borítékot találtak a munkakezdéskor a péntek re...Abaújszántó.
BOON.HU


hirdetés