Abaújszántó hírei

2012.01.11. 09:52

Mindent a tehetségekért

Abaújszántó - A tehetséggondozásra pályázott és nyert az abaújszántói iskola.

Abaújszántó - A tehetséggondozásra pályázott és nyert az abaújszántói iskola.Az abaújszántói Ilosvai Selymes Péter Általános Iskola mint az Abaúj-Hegyközi Kistérség legnagyobb iskolája, mindig nagyon fontos feladatának tartotta a tehetséggondozást, mondta Stajzné Kender Ilona iskolaigazgató, hozzátéve: megyei és országos versenyeredményeik bizonyítják az oktató-nevelő munka hatékonyságát.

Új utakon

Mint megtudtuk, 2011-ben  a tehetséggondozás területén új utakat keresett az intézmény. Két és félmillió forintot nyert az Oktatási Közalapítvány pályázatán, melynek köszönhetően bekapcsolódtak a tehetséggondozás hálózatába, és regisztrált tehetségpontként megalakították az Ilosvai Tehetségközpontot. Pályázatukban vállalták, hogy az Abaúj-hegyközi Kistérségben két újabb tehetségpont létrehozásában tevékenykednek, valamint felveszik a kapcsolatot más térségekben működő tehetségpontokkal is.

2011 októberében megalakították az Abaújszántó és Térsége Tehetségsegítő Tanácsot (ATTT) abból a célból, hogy koordinálja az  Abaújszántó és térsége területén kibontakozó tehetségsegítő kezdeményezéseket, és hogy lehetővé tegye az erőforrások jobb kihasználását.

Három műhely

A pályázatnak köszönhetően az iskolában lehetőség nyílt 3 műhely indítására: a Mazsola személyiségfejlesztő,  „A levegő” komplex természettudományos, és a „ Hagyomány és művészet” Tehetséggondozó Műhelyben szerezhettek ismereteket a gyerekek. 

Az elmúlt év decemberében az iskola megrendezte a II. Térségi Tehetségnapot.

A résztvevők az Abaúji térség oktatási vezetői és pedagógusai, az ATTT tagjai, valamint szülői munkaközösségek képviselői voltak. A tehetséggondozás aktuális kérdéseiről a terület elismert szaktekintélye, dr. Balogh László, a Debreceni Egyetem professzora, a Magyar Tehetséggondozó Társaság elnöke tartott színvonalas előadást. A Szerencsi Kistérséghez tartozó taktaharkányi iskolában több éve folyó tehetséggondozó munka területeit Szathmári Melinda igazgató ismertette, sok új ötletet adva a pedagógusoknak. Az Ilosvaiban eddig végzett tehetséggondozó munkát és annak eredményeit Stajzné Kender Ilona igazgató mutatta be, részletezve az új lehetőségeket is.

A pedagógusok is felkészültek

A tehetséggondozáshoz azonban megfelelően képzett pedagógusokra is szükség van, hangsúlyozta az igazgató. Első lépésként az abaújszántói iskola és telkibányai tagiskolájának tantestülete tíz órás, a témára ráhangoló továbbképzésen vett részt, ezt egyéni 30 órás tanfolyamok követték. A tehetségműhelyekben dolgozó 16 lelkes pedagógus Budapesten a Géniusz Program iroda által szervezett szakirányú képzéseken bővítette tudását. 2011 őszén Abaújszántón újabb 30 órás továbbképzés indult, amelybe 19 szaktanár kapcsolódott be. A sikeres oktatást dr. Balogh László professzor, a Magyar tehetséggondozó Társaság Elnöke tartotta. A képzéseken részt vevő pedagógusok hatékonyan tudják alkalmazni a továbbképzéseken tanultakat, tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!