Ezt írtuk anno 2000-ben

2020.05.01. 07:30

Szép terméssel kecsegtet

Van jövője a Hegyalján a szőlészkedésnek. Ezt jelzi az új telepítés.

Automatikusan generált description

Fotó: Laufer László

Még korai elkiabálni, de a mostani állapot szerint kijelenthető: szép termést ígér a szőlő Tokaj-Hegyalján és Bükkalján egyaránt – idézi a mezőgazdasági szakemberek véleményét az Észak-Magyarország 2000. április 27-én.

A vérmes remények beteljesüléséig több hónap hátravan, és hozzá további kedvező időjárás és sok munka szükségeltetik – jegyzi meg a hírlapíró.

Száz év átlaga

A szőlőkben már befejezték a metszést. Lehordták vagy hordják a venyigét, verik a karót és hozzá- vagy a kordonhoz kötözik a vesszőket. Vigyázva a gyenge hajtásokra, amelyek már ugyancsak szépen növekedni kezdtek.

Száz év átlaga szerint Tokaj-Hegyalján április 20-a táján kezd fakadni a szőlő. Idén ez már 10 nappal korábban, 10-én elkezdődött, tehát jóval korábban beindult a vegetáció.

A szőlő jól telelt, csak kis területeket érintett a fagykár. A rügyek szépen fejlődnek, helyenként már látszanak a fürtkezdemények. Szép termésre van kilátás.

A szőlőbe, a szőlőművelés értelmébe vetett tartós bizalom jeleként értékelhető a híradás alapján, hogy több cég új szőlőket telepít. Éltek az agrártárca által felkínált támogatási lehetőséggel, innen a beruházás forrása – olvashatjuk a húsz évvel ezelőtti lapszámban.

(A borítóképen: Gazdag termést várnak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában