Helyi közélet

2010.09.05. 12:37

Új tanév a világ első mérnökiskolájában

<p>Miskolc - A Miskolci Egyetem 276. tanévét nyitotta meg szombat délelőtt dr. Patkó Gyula, az intézmény rektora.</p>

A Miskolci Egyetem 276. tanévét nyitotta meg szombat délelőtt dr. Patkó Gyula, az intézmény rektora. Az ünnepélyes egyetemi szenátusi ülés előtt – ahol több külföldi és hazai campus vezetője is jelen volt – a karok dékánjai hallgatóvá fogadták az elsősöket. A szenátusi ülés elején pedig azokra a kollégákra emlékeztek, akik az elmúlt évben hunytak el: dr. Daróczy Levente, Filkor Józsefné, Gavallér Pál, Gyurkó Csabáné, dr. Kováts Attila, dr. Mecseki István, dr. Mihályfi Gyula, dr. Nánási Tibor, dr. Oláh Miklós, dr. Porpáczy Lajos, Redele Sándorné, dr. Rejtő Ferenc, Robonyi Andorné, dr. Steiner Ferenc, dr. Sziliné dr. B. Juhász Julianna, dr. Szopory Béla.

Ezt követően Káli Sándor polgármester is köszöntötte az elsősöket, beszédében kiemelte: ma felértékelődnek azok az értékek, amit ez az egyetem nyújt, amit sokan – akár életük árán is – több száz éven keresztül továbbvittek. A köszöntő után – ugyancsak a hagyományokat követve – a polgármester a város polgáraivá fogadta az egyetem elsőéves hallgatóit, azáltal, hogy átadta nekik a város kulcsát.

Szalai Szabolcs, a Hallgatói Önkormányzat alelnöke is köszöntötte újdonsült hallgatótársait, kiemelve azt a fontos döntést, amit félévvel ezelőtt hoztak, azaz, hogy a Miskolci Egyetemre jelentkeztek. Hangsúlyozta: a Miskolci Egyetem nem az a poros iparvárosi egyetem, mint sokan gondolják, és soha nem is volt az. Itt élő, létező közösség van, amelynek a gólyák is tagjaivá válnak – emelte ki.

Dr. Patkó Gyula rektor ünnepi beszédében a selmeci hagyományokat emelte ki, azt, hogy a Miskolci Egyetem jogelődje 275 évvel ezelőtt alakult, és egyben ez volt a világ első mérnökiskolája. Elmondta: mára a campus a régió egyetlen egyeteme és a legnagyobb felsőoktatási intézménye is. Elsőként a Miskolci Egyetem nyert minőségi díjat és tavasszal a Kiváló egyetem-i címet is átvehették – mondta el. Az egyetem saját és a várossal közös beruházásait is említette. Valamint a várossal való együttműködés sikerességét, melynek egyik fontos pontja a Kutatók éjszakája, ahol a város- és a régió lakói közelebb kerülhetnek ahhoz a munkához, amit az egyetemen végeznek. A rektor azzal zárta sorait, hogy a szaktudás mellett, amit náluk kapnak a hallgatók, emberileg is igyekeznek őket felkészíteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában