Friss hírek

2008.09.25. 14:13

Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ, ha rövidesen nem születik jogszabály az otthonszülésről

<p>20 éve alkotmányos mulasztást követ el a kormány, mivel nem alkotja meg azokat a jogszabályokat, amelyek törvényben garantálják a nők választási szabadságát: otthon szüljenek-e, vagy kórházban - mondta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) kéviselője a Napvilág Születésház csütörtöki évnyitó tájékoztatóján. Fazekas Tamás bejelentette: Az otthonszülés szakértői még a héten eljuttatják az Egészségügyi Minisztériumnak az általuk kidolgozott jogszabálytervezetet. Ha mielőbb nem rendeződik ez a kérdés a TASZ az Alkotmánybírósághoz fordul és más jogi eljárásokat is indít.</p>

Tarthatatlan az is, hogy azokra, akik segítik az otthonszülő nőket büntetés vár - mondta Fazekas Csaba. Ugyanis a jelenlegi jogszabályok értelmében csak az segédkezhet szülésnél, akinek engedélye van az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattó (ÁNTSZ)l. Mivel az otthonszülés jogilag egyáltalán nincs szabályozva, ÁNTSZ engedélyt sem kaphatnak azok a bábák és más segítők, akik például a Napvilág Születésházban "kísérik" a szülést.

A születésházban azért nem azt mondják, amit a kórházakban az orvosok, hogy "levezetnek egy szülést", mert úgy gondolják, mindenféle "vezetés" beavatkozással jár, ez pedig óhatatlanul megnöveli a komplikációk veszélyét - mondta Görbicz Adria a születésház szóvivője. Ezzel szemben az általuk kidolgozott "bábai modellben" csak akkor avatkoznak a szülésbe, ha mindenképp muszáj. Hozzátette: a szaktárcának eljuttatott jogszabálytervezet egyik legfontosabb alapja, hogy ismerjék el egyenrangúnak ezt a bábai modellt az orvosival.

Egy nemzetközi, több mint 5400 nő szülését végigkísérő, a British Medical Journalban megjelent felmérés szerint az otthonszülés ugyanolyan biztonságos, mint a kórházi - mondta Geréb Ágnes a születésház szakmai vezetője. Szerinte számtalan negatív tévhit kering a kórházon kívüli szülésekkel kapcsolatban. Például sokan úgy gondolják az otthonszülésnél nincs olyan tiszta környezet, mint egy kórházban, pedig pont fordítva van: otthon kisebb a fertőzésveszély. Sokan azt tartják: azzal, hogy a bábák csak vész esetén avatkoznak be, nagyobb a komplikáció kockázata, pedig ez sem így van: a kórházi szülések rutinbeavatkozásai, a megindított szülés például jóval veszélyesebb, mert gyakran vezet császármetszéshez, fogóval vagy vákummal befejezett szüléshez.

Geréb Ágnes azt is elmondta: számos előnye van az otthonszülésnek. Például jóval olcsóbb így világra hozni a gyermeket, az anyáknál egyáltalán nem jelentkezik a szülés utáni depresszió, tovább szoptatnak, így nagyobb védelmet kapnak gyermekeik. A kórházon kívüli szülésnél kisebb a veszélye annak, hogy méhnyakrákot kapnak a nők, és több gyermek is születik, mivel az otthonszülés után az anyák szinte soha nem mennek abortuszra - tette hozzá.

A tájékoztatón elhangzott: Magyarországon évente 200-250 a tervezett otthonszülések száma. Ezen kívül még körülbelül 400 a nem tervezett kórházon kívüli szülés, tehát összesen 600. Ennek a 10 százaléka az otthon elkezdett, de a fellépő komplikációk miatt kórházban befejezett szülések száma - mondta kérdésre válaszolva Geréb Ágnes, aki hozzátette: ez az arány nem több, mint a kórházi komplikációk száma, csakhogy ott nem tartják számon azokat az eseteket, amikor egy természetesen elkezdett szülésnél hirtelen komplikáció lépett fel és ezért például császármetszést kellett végrehajtani.

A tájékoztatón ismertették a Szonda Ipsos ez év januárjában készített felmérését: eszerint 1500 megkérdezett felnőttből 18 százalék egyetértett azzal, hogy ha egy nő úgy dönt, otthonában hozhassa világra gyermekét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!