Friss hírek

2007.11.21. 08:40

Az amerikai legfelsőbb bíróság a fegyverviselési jogról

<p>Az alkotmánybíróság szerepét is betöltő amerikai legfelsőbb bíróság kedden belegyezett, hogy felülvizsgálja a szabad fegyverviselés alkotmányban rögzített jogát. Az ügyben 2008 nyarán döntenek majd, pár hónappal az elnökválasztás előtt, így a kérdés a kampányt is befolyásolhatja.</p>

A legfelsőbb bíróság belegyezett abba, hogy felülvizsgálja: alkotmányos döntést hozott-e a főváros, amikor 1976-ban megtiltotta a fegyverviselést Washingtonban. A város ellen 2003-ban indított pert egyik lakosa. Az elsőfokú bíróság elutasította Dick Heller ügyét, de egy szövetségi fellebbviteli bíróság márciusban neki adott igazat. Washington városa ezután a legfelsőbb bírósághoz fordult, hogy majdnem hetven év után újra foglalkozzon az alkotmány szabad fegyverviselésről szóló második kiegészítésével.
Washington azzal érvel, hogy a kiegészítés csak fegyveres szervezetek tagjainak engedélyezi a fegyverhordást, és az nem minden polgár alapjoga, és erre alapozva tiltotta meg a városban a fegyverviselést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!