Nagyvilág

2010.09.07. 15:05

Tőkés László EP-alelnök leváltását kérte egy román EP-képviselő

<p>Tőkés László EP-alelnök leváltását kérte kedden az Európai Parlament plénumán az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) egyik EP-képviselője. Corina Cretu (ejtsd: korina krécu) szerint Tőkés megválasztása óta csak a szélsőséges és sovén üzeneteit erősítette fel - közölte a Mediafax hírügynökség.</p>

A PSD képviselője úgy látja: Tőkés László EP-alelnöki megválasztása óta felerősítette szélsőséges és sovén üzeneteit, az etnikai alapú területi autonómia kivívása érdekében utcai megmozdulásra buzdította az embereket. "Mindez súlyos támadás egy európai uniós tagállam területi integritása ellen" - állítja Corina Cretu, aki erre hivatkozva az erdélyi magyar alelnök EP-tisztségéből való leváltásának megvitatását kérte.

A román ellenzéki párt már korábban bejelentette, hogy Tőkésnek alelnöki tisztségből való visszahívását kéri, mivel az EP-alelnök a Tusványosi Nyári Szabadegyetemen azt mondta: ha egy olyan mikrorégió, mint Koszovó, kivívta autonómiáját, ugyanez Székelyföldön is lehetséges volna, és, ha szükséges, a székelységnek utcára kell vonulnia. A PSD szerint Tőkés álláspontja Románia államiságát veszélyezteti.

Az Európai Parlamentben egyébként eddig egyetlen alelnököt sem váltották le, és soha sem cserélték le tisztségéből mandátumának lejárta előtt.
- Független Hírügynökség  -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!