Helyi közélet

2015.04.04. 11:16

Egy miskolci, aki találkozott Darth Vaderrel

Miskolc - Balogh Attila életében jelentős szerepet tölt be a Csillagok háborújának világa.

Miskolc - Balogh Attila életében jelentős szerepet tölt be a Csillagok háborújának világa.Volt, hogy kisebb, netán nagyobb intenzitással, de ott van a mindennapjaiban. Szó szerint, hiszen szobájában az SW-világ könyvei, játékai, makettjei és egyéb kisebb-nagyobb csodái fellelhetők. Hogyan kezdődött? – kérdezem.

– Vicces, mert azt tudom jobban elmondani, hogy hogyan nem kezdődött – mondja Attila. – A film, ugye 1977-ben készült, két évvel később mutatták be Magyarországon. Özönlöttek az emberek a moziba, jegyüzérektől vették a belépőket sokszoros áron. Van egy számomra felfoghatatlan adat, mely szerint 7 millióan látták Magyarországon. De én nem láttam akkor, kicsi voltam, Piedone-filmekre járt a család. Később aztán jött a folytatás, A Birodalom visszavág, és akkorra az iskolában már annyira erről beszéltek a gyerekek, hogy nem lehetett kivonni magamat a hatása alól. El is mentünk megnézni.

Mint Attila emlékeztet, a Tokaj Étteremben a nyolcvanas években esténként – „drága pénzért” – mozi működött. – Hat forint volt egy sima mozijegy, ott egy húszas – érzékelteti. – A Csillagok háborúja kétórás volt, ezért a Mokép kétrészesként forgalmazta. A film közepén volt egy szünet. Így 40 forintba került.

A starwars.hu szerkesztőjeként

Tetszett neki – lenyűgözte, mint „mindenkit”. A Birodalom visszavág viszont kicsit félelmetes volt – emlékszik tízegynéhány éves önmagára. A rajongása ekkor nem teljesedhetett ki. Kicsit talán azért is, mert a hasonló stílusú Üzenet az űrből japán film többször ment a tévében is, azt jobban meg lehetett szeretni. Akkoriban ugye nem volt internet, dvd, hogy meg lehessen bármikor nézni egy filmet. Lement a moziban és annyi. A következő vetítésig mindenképpen.

– Amikor az internetezés bejött a ’90-es évek közepén, a legelső keresendő témák között ott volt a Star Wars – meséli. – Rengeteg rajongó tűnt fel, és akkor bevillant, hogy ez nem csak egy film volt a sok közül… A magyarországi rajongói közösség is akkoriban formálódott. Nem jelentettem ki akkor sem, hogy SW-rajongó vagyok, de kerestem a témával kapcsolatos dolgokat. 1999-től aztán jöttek az újabb részek, volt mivel foglalkozni.

Olyan szinten elkezdte Attilát érdekelni, hogy a starwars.hu weboldal egyik szerkesztője lett. – Létezett honi rajongói klub, ám mivel Magyarországon vagyunk, lett „ellen-klub”, de még egy harmadik is, akik utálták egymást – idézi fel. – Nem folytam bele, pláne, hogy ezek a fővárosban működtek. A starwars.hu nevű hírportál semmihez nem kötődött.

Egy hasonló korú srác hozta létre, akivel a neten ismerkedtünk meg. Online módon összeállt a négy-ötfős szerkesztőség, utána barátkoztunk össze a való életben. Több mint tíz évig csináltuk, szabadidőnkben. Sajnos néhány éve egy szerverhiba miatt elszállt az összes anyag. Próbálkozás volt az újraindulásra, de már sikertelenül.

Mogorva Csubakka

A film több szereplőjével különböző fesztiválokon – hazai és nemzetközi – találkozott Attila. Külföldön kétszer is: 2005-ben Düsseldorfban, 2007-ben pedig a Star Wars Celebrationön járt Londonban. Csubakkával, R2-D2-val, C-3PO-val (vagyis az őket alakító színészekkel) Angliában találkozott, ahol – sok további filmsztár mellett – ugyan Mark Hamill, azaz Luke Skywalker is ott volt, de csak néhány órára. (Utóbbi autogramját 85 fontért adta, de így is sok száz méteres sor állt.) – Különbözőnek láttam a három színészt. Csubakka meglehetősen mogorvának bizonyult. Az R2-D2-t megszemélyesítő törpeszínész a feleségével volt, ők kedvesek – sorolja Attila. – A C-3PO-ként ismert Anthony Daniels pedig kifejezetten barátságos fickó. A Darth Vaderrel való találkozás sem volt akármi…

– Vele Magyarországon adódott alkalom összefutni, egy filmfesztiválos rendezvény kapcsán, ő volt a díszvendég. Szívélyes, közvetlen, na és persze, szép szál ember. (Anno meg is jelent az Észak-Magyarországban Attila lapunk munkatársaként írt riport-összeállítása, „Hogyan nyaraltam majdnem Darth Vaderrel?” címmel – a szerk.) A két legkedvesebb találkozás az eredeti Star Wars-filmek két mellékszereplőjével esett meg. Egészen pontosan az Ackbar admirálist és Biggs nevű pilótát játszó angol színészekről van szó. – Miután előzőleg Budapesten megismerkedtünk velük, 2007-ben Londonban személyesen kísértek, kalauzoltak bennünket, együtt ebédeltünk, bemutattak feleségeiknek. Gerald Home és Garrick Hagon: nagyon kedves emberek.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában