Helyi közélet

2016.11.23. 16:30

Új időszaki kiállítás a Tokaji Múzeumban

Tokaj - 2016. október 23-án nyílt meg a Tokaji Múzeum, új időszaki kiállítása, „Azt tudtuk, hogy valaminek történnie kell” Tokaj 1956 címmel, amellyel méltó emléket kívánunk állítani az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

Tokaj - 2016. október 23-án nyílt meg a Tokaji Múzeum, új időszaki kiállítása, „Azt tudtuk, hogy valaminek történnie kell” Tokaj 1956 címmel, amellyel méltó emléket kívánunk állítani az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára.

A múzeum épülete mellett áll a kiállítás leglátványosabb eleme, a szovjet gyártmányú T55-ös harckocsi, épülettörmelékkel körbevéve. A látvány hűen idézi fel a budapesti harcok emlékét.

A múzeumba belépve a 60-as évek utcaképe fogadja az érkezőt. Nem véletlen, hiszen a budapesti események hírére, Tokajban is az utcára hívták a változásban bízó tömegeket.

A több száz fő részvételével lezajlott felvonulás kezdeményezői helyi gimnazista fiatalok és tanárok voltak; az ő bátor tettükre emlékeztetnek bennünket a mennyezetre függesztett arcképeik.

A pincébe leérve elsőként archív híradós anyagok fogadják a belépőket. A helyi lakosoktól kért relikviák felhasználásával a múzeum célja az volt, hogy rámutasson, a forradalmi események ellenére az élet nem állt meg. Természetesen nem maradhatnak el a tárlatból a levert vörös csillag, a lyukas nemzeti zászló és a PPS géppisztoly, a forradalom jelképei.

Beljebb, a tárlókban a Rákosi és a Kádár korszak rendőri és büntetés-végrehajtási eszközeit, egyenruháit mutatjuk be, amelyeket Papp János bv. őrnagy és Cseh László országosan egyedülálló magángyűjteményéből kaptunk kölcsön.

A legbelső teremben korhű ruházatban szerveződik a forradalom. A rádióból az 50-es évek slágerei és a Szabad Európa adásrészletei szólnak; valamint korabeli újságcikkek, plakátok és röplapok segítségével elevenítjük fel az akkori idők hangulatát.

A harckocsit ugyan november végén elszállítják, ám a kiállítás áprilisig remek lehetőség kicsiknek és nagyoknak egy-egy kihelyezett, rendkívüli történelemórára. Akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel, kérjük, jelezzék a 06-47/352-636-os telefonszámon vagy az [email protected] e-mail címen.

A programot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatja.

Fotók: Erdős József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában