Helyi közélet

2015.10.29. 19:11

Programozás? Örömmel…

Miskolc - Tanfolyam indul, hogy a gyerekek elsajátíthassák a szakma alapjait. Kell az utánpótlás.

Miskolc - Tanfolyam indul, hogy a gyerekek elsajátíthassák a szakma alapjait. Kell az utánpótlás.Programozó robotokkal találkozhattak a gyerekek szerdán a Bay Zoltán Kutatási Központban. Programozó szakkört egyébként szervez is általános iskolások részére az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter (2.–4. és 5.–8. osztályosoknak), a szakkör neve: Navigátor LEGO® Robot Program. A későbbiekben az óvodás korcsoport számára is terveznek hasonlót.

A Navigátor LEGO® Robot Program programozó suli célja az informatikusutánpótlás-nevelés, hiszen a régióban rengeteg nyitott pozíció van, ahol mérnökinformatikusokat vagy programtervező informatikusokat keresnek, mégis számtalan projekt a fővárosban valósul meg az előbb említett szakemberek hiánya miatt.

Elkötelezett támogatók

Az őszi szünetben egyelőre bemutató jelleggel, majd azt követően heti rendszerességgel szervezték meg az említett programozó sulit, melyben a diákok LEGO® MINDSTORMS® EV3 eszközök segítségével játékos formában sajátíthatják el a grafikus programozási nyelvek és a vezérléstechnika alapjait. A cél az, hogy a diákok passzív felhasználóból aktív alkotókká váljanak.

Az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter tagvállalatai elkötelezett támogatói az informatikus­utánpótlás-nevelésnek. Támogatásukkal a költségtérítéses programozó iskola havi díja 10 ezer forint, mely 8-szor 45 perc tan­órát jelent. Heti egy alkalommal mennek majd a diákok a foglalkozásra, ahol 2-szer 45 percben foglalkoznak a robotok programozásával. A tanfolyam helyszíne egyelőre tárgyalás alatt van, de valamelyik belvárosi iskola ad majd otthont a sulinak.

Az első programozó nő volt

Jelentkezéseket korlátozott számban még elfogadnak a szervezők. Ígérik, januártól bővül a robotparkjuk, így több tanfolyamot is indítanak.

A gyerekek akkor tanulják meg a legkönnyebben programozást, ha ez együtt jár a felfedezés örömével, és több kreativitásra van szükségük, mintha csak egy átlagos videojátékkal játszanának, vallják a szervezők.

Szerintük erre a LEGO® MINDSTORMS® EV3 robotok a legalkalmasabbak.

A programozás fejleszti az algoritmikus gondolkodást, a problémamegoldó készséget, kommunikációs képességet, a tervezési stratégiák megtanulását és nem utolsósorban a kooperativitást, hiszen a robotokkal csoportmunkában dolgoznak majd a tanulók.

Kiemelt feladatuknak tarják, hogy a LEGO® robot programozó suliba lányok is jelentkezzenek. Egy, a közelmúltban az Észak-magyarországi Informatikai Klaszter által végzett kutatás során ugyanis az derült ki, hogy napjainkban rendkívül kevés nő dolgozik programozóként, pedig Ada Lovelace, az első programozó is nő volt.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában