Friss hírek

2010.03.16. 21:04

Petíció a kubai politikai foglyok szabadon engedéséért

<p>A spanyol filmrendezõ, Pedro Almodovar is csatlakozott ahhoz a petícióhoz, amelynek aláírói azt követelik a havannai vezetéstõl, hogy azonnal engedjék szabadon a kubai börtönökben õrzött politikai foglyokat. Az Oscar-díjas spanyol filmrendezõ produkciós cégének keddi közleménye szerint az interneten keringõ petíció címe: "Vádolom a kubai kormányt!".</p>

Pedro Almodovar produkciós irodája, az El Deseo szerint a petíciót pénteken rakták fel a világhálóra egy spanyol nyelvû blog oldalán. Az aláírók azt követelik, hogy azonnal és feltétel nélkül engedjék szabadon a kubai fegyintézetekben õrzött politikai foglyokat, valamint, hogy Kubán kívül világszerte mindenütt tisztelni, hirdetni és védeni kell az alapvetõ emberi jogokat. A "Vádolom a kubai kormányt" címû petíciót már csaknem 5 ezren írták alá, köztük több híresség, mint például a spanyol-perui író, Mario Vargas Llosa.

A petícióban egyúttal elítélik a közelmúltban elhunyt Orlando Zapata halálát, akit "igazságtalanul börtönöztek be és kínoztak meg kegyetlenül a Castro-rezsim fegyintézeteiben, és aki a demokratikus jogokat követelve kezdett éhségsztrájkjba és halt bele". Zapata fogvatartásának körülményei miatt kezdett éhségsztrájkot, amibe 2010. február 23-án halt bele egy havannai kórházban.

A férfi egy illegálisan mûködõ jogvédõ szervezet tagja volt, akit 2003-ban a közrend megzavarása címén ítéltek 18 éves börtönbüntetésre, amit késõbb 36 évre növeltek. Zapata halála elítélõ reakciót váltott ki világszerte, így az Egyesült Államok mellett az Európai Unió bizottsága is elítélõ nyilatkozatot adott ki az ügyben. Egy másik, szintén éhségsztrájkot kezdett kubai politikai fogoly, Guillermo Farinas a múlt héten kritikus állapotba került, miután már három hete éhezik önként.

A kubai ellenzék adatai szerint jelenleg több mint 200 politikai foglyot tartanak börtönben a szigetországban. A havannai kormány szerint az éhségsztrájkba kezdett rabok a szigetállam ellenségei, ezért szó sem lehet a szabadon engedésükrõl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!