Magyarország

2007.12.15. 19:06

Gyurcsány: megszavazzuk az egészségbiztosítási törvényt

<p>A miniszterelnök "nagyon biztos" abban, hogy a koalíciós pártok hétfőn megszavazzák az egészségbiztosítási rendszer átalakításáról szóló törvényjavaslatot.</p>

Bízik abban is, hogy a törvényben nem találnak majd alkotmányos kifogásokat - a kormányfő és az MSZP elnöke erről az MSZP Országos Választmányának budapesti ülése után beszélt szombaton. Gyurcsány Ferenc ugyanakkor elismerte, hogy amennyiben a törvényjavaslat hétfőn elbukik a parlamenti zárószavazáson, akkor "az új helyzetet teremtene a kormányzás szempontjából."

A miniszterelnök kijelentette: az egészségbiztosítási reform törvényi szabályozásával a kormányzás első és legnehezebb szakasza lezárul 2008-ra. Gyurcsány szerint az elmúlt két évben sikerült a közpénzek gazdálkodásának egyensúlyát visszaállítani, valamint a szervezeti (felsőoktatási, államigazgatási és egészségügyi) reformok első szakasza is véget ér. A kormányfő emlékeztetett rá, hogy mindig a legelső szakasz a legnehezebb, mert ekkor kell a régi rendszereket lebontani.

A pártelnök bár név szerint nem említette, de szavaival élesen kritizálta az ellenzéket, amiért "milliókat téveszt meg és indokolatlan félelembe ejt a politikai hatalom érdekében." Gyurcsány Ferenc többször is hangsúlyozta: több párt, vagy szakszervezet arra szólítja fel a kormánypárti politikusokat: utasítsák el hétfőn az egészségbiztosítási törvényjavaslatot és ezzel mondjanak nemet a több-biztosítós egészségügyre, a nemzeti kockázatközösség megszűnésére és a társadalombiztosítás privatizálására. A kormányfő ugyanakkor kiemelte: ezek nem szerepelnek sem a törvényjavaslatban, sem pedig a kormány tervei között.

A miniszterelnök maga is arra kéri a kormánypárti politikusokat, hogy mondjanak nemet ezekre a kérdésekre, de az egészségügyi reform nem erről szól - tette hozzá Gyurcsány Ferenc, aki szerint nem privatizálják a társadalombiztosítást, nem lesz több-biztosítós egészségügy és megmarad a nemzeti kockázatközösség is. Éppen ezért a kormányfő bízik benne, hogy a december 17-re sztrájkot tervezők is értik, hogy a követeléseik már teljesültek.

A pártelnök szerint mindenki, aki ennek ellenkezőjét állítja és aki a kockázatközösség megszűnésével, a privatizálással és a több-biztosítós rendszer hátrányaival kampányol, az hazudik.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor azt is elismerte: a törvényalkotással nem szűnnek meg a kormány feladatai. A miniszterelnök szerint a jövőben több idő és lehetőség lesz a párbeszédre a szakmai, civil szervezetekkel és a választókkal, ami megkönnyítheti a törvény tényleges végrehajtását, illetve a változások társadalmi elfogadását.

A miniszterelnök azt is elmondta: amennyiben akár a szakszervezetek, akár a Fidesz az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, vagy a köztársasági elnök kéri a taláros testület kontrollját, az MSZP bízik benne, hogy a törvény kiállja az alkotmányosság próbáját és fenntartja az Alkotmányban foglalt alapjogokat.

Simon Gábor az Országos Választmány elnöke elmondta: a testület elfogadott egy állásfoglalást, miután meghallgatták Gyurcsány Ferenc nem nyilvános beszédét, amelyben az áll: a választmány szerint "a jelenlegi helyzetben nincs szükség sem irányváltásra, sem személycserékre, nem szabad visszafordulni és késlekedni sem." Simon Gábor ugyanakkor megerősítette, hogy több hatáselemzésre, párbeszédre és az eddigi változtatások átgondolására van szükség az érintettek széles körű bevonásával.

Kapcsolódó cikkek:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!