Friss hírek

2007.12.14. 21:28

Szlovákiában Kassa, Nyitra, Eperjes és Turócszentmárton versenghet tovább az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címért

<p>Turócszentmártonnal, Eperjessel és Nyitrával együtt Miskolc testvérvárosa, Kassa is bejutott az Európa Kulturális Fővárosa 2013 címért folyó verseny második fordulójába -tájékoztatta a Független Hírügynökséget Marek Kolárčik ((ejtsd: marek kolárcsik)), a kassai projekt menedzsere.</p>

A jövő januártól augusztusig zajló második fordulóba nemzetközi szakbizottság választotta be a négy várost, a szlovák kulturális minisztériumban tartott csütörtöki meghallgatást követően. A döntésről írásban is értesítik a pályázó városokat, a győzteseknek pedig egyben arra is javaslatot tesznek, hogy - a siker érdekében - miként módosítsanak elképzeléseiken.

Kassa pályázatán idén februártól több mint száz szakember dolgozott. A koncepció az emberek közti kommunikáció szükségességéből indul ki. Célja az emberek és közterek aktív bevonása az alkotó tevékenységbe. Ha Kassa nyeri az európai versenyt, a városban nem lesz hiány színes programokból. A felkészülésből Kassa megye is kiveszi részét a Terra Incognita - 4 történelmi út című projektjével. Ez annak hagyományaira épít, hogy Kassa része az úgynevezett gótikus útnak, s hajdan a vas, a bor és a császári-királyi posta útja is a városon vezetett keresztül.

Ha Kassa sikeresnek bizonyul, az egész projekttel járó költség 2,5 milliárd korona lesz, vagyis megközelítőleg 19 milliárd forint. Ebből tetemes összeget vállalna magára a kelet-szlovákiai nagyváros és Kassa megye is. A kiadások jelentős részét az Európai Unió strukturális alapjaiból, a szlovák állami büdzséből és a kezdeményezést támogató 16, Kassa megyei város költségvetéséből fedeznék - tájékoztatott a projektmenedzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!