Friss hírek

2009.01.08. 13:16

SPORTPOLITIKA: Gyenesei István aláírta a támogatási rendeletet

<p>Gyenesei István, sportért felelős önkormányzati miniszter csütörtökön aláírta a versenysport állami támogatásáról szóló rendeletet, amely azt jelenti, hogy az érintett területek akár már januárban hozzájuthatnak a forrásokhoz - ezt maga a miniszter jelentette be a csütörtökön.</p>

A miniszter a Független Hírügynökségnek elmondta: az elmúlt években az volt a tendencia, hogy ezekhez a támogatásokhoz április végén, május elején jutottak hozzá a különböző érintettek, ám ez most megváltozik. "Aláírtam a támogatási rendeletet, vagyis január első dekádjában az állam részéről a feltételek megvannak ahhoz, hogy a forrást igénybe vevő akár már januárban hozzájusson a forrásokhoz" - fogalmazott Gyenesei István.

A minisztérium adatai szerint az idén 59 százalékkal több állami pénz jut a versenysportra. Ez azt jelenti, hogy a tavalyi 7,1 milliárd forinttal szemben, idén 11,3 milliárd jut állami forrásból a versenysportra az olimpiai sportágakban, ami összesen 4,2 milliárd forint többlet. "Ez a majdnem 60 százalékos növekedés. A legkedvezőbben a létesítménybővítést érinti, hiszen felújítjuk a Komjádi Uszodát, a szegedi Maty-éri kajak-kenu pályát, valamint egy multifunkcionális edzőcsarnok építését is tervezzük" - magyarázta a miniszter.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) a tavalyi évhez képest kevesebb támogatást kap, de ez érthető is, hiszen 2008-ban olimpia volt, így akkor kellett a plusz pénz a MOB-nak. A Nemzeti Sport Szövetség (NSSZ), valamint az utánpótlás programok jelentős plusz támogatást kaptak.

Emellett a sportegészségügy és a sportegyesületek is plusz forráshoz jutnak. Ez a két terület az utóbbi években elég kevés támogatást kapott, ezért Gyenesei István szerint eljött az idő, hogy ez a két ágazat is megfelelő állami támogatáshoz jusson.

Mindezek mellett a 2009. évi költségvetés vitája során döntött az Országgyűlés, az önkormányzatok sportcélú feladatainak 5,08 milliárd forinttal történő támogatásáról, amely településenként 500 forint/főt jelent. A minisztérium azt feltételezi, hogy ezt a támogatást valóban sportcélokra fordítják majd az önkormányzatok, és jelentős hányada - 50 százaléka - a versenysport szférába áramlik. "Az önkormányzatok akár azt is megtehetik, hogy ezt az összeget nem sportcélokra fordítják, vagy az eddig sportra fordított forrást váltják ki vele. A mi reményeink szerint viszont ez az összeg többletként kerül bele a sportba" - tette hozzá Gyenesei István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!