Friss hírek

2009.12.02. 13:49

A négyes metró beruházást és a civileket is átvilágítja jövõre az ÁSZ

<p>A közszféra "korrupciós kockázata", a négyes metró beruházás, valamint a civil szférában felhasznált közpénzek - egyebek mellett ezek szerepelnek az Állami Számvevõszék (ÁSZ) jövõ évi ellenõrzési tervében. Minderrõl a Költségvetési, Pénzügyi és Számvevõszéki Bizottság szerdai kihelyezett ülésén számolt be Kovács Árpád, ÁSZ elnök a számvevõszék fõvárosi székházában.</p>

Az ÁSZ hagyományos feladatai, vagyis az államháztartás átláthatóságának, mûködési hatékonyságának ellenõrzése, valamint az állami fejlesztési források felhasználásának vizsgálata mellett olyan projektek is a szervezet látókörébe kerülnek majd jövõre, mint például a négyes metró kivitelezése. A metrópénzek felülvizsgálata nagy próbatétel az ÁSZ számára, mondhatni "monstrefeladat" - fogalmazott az ÁSZ elnök.

A történelmi egyházak, valamint a miniszterelnök közös kérésére a költségvetéshez kapcsolódó vizsgálatok keretében áttekintik majd az adóhivatalnál a személyi jövedelemadóból felajánlott egy százalékok felhasználását. Az ÁSZ vizsgálat kiterjed majd a klímavédelemmel összefüggõ pénzek felhasználására, így a regisztrációs adóra, illetve az önkormányzatok pénzügyi helyzetére is, a turisztikai fejlesztésektõl egészen a kultúrafinanszírozásig. Emellett természetesen folytatódnak a pártellenõrzések, illetve alapítványi vizsgálatok - mondta Kovács Árpád. A számvevõszék a prioritások mellett egyéni kéréseket is figyelembe vesz, így Rogán Antal kezdeményezésére átnézik majd az elektronikusan rendelkezésre álló adatok kezelésével kapcsolatos ügyeket is.

Az ÁSZ elnök hangsúlyozta, az egyik kiemelt feladat a civil szféra mûködésének áttekintése lesz majd. Ennek a területnek a kontrollján mindenképpen változtatni kell, jelenleg ugyanis több mint 76 ezer különbözõ szervezetet tartanak nyilván, amelyek hatalmas mennyiségû közpénzt használnak fel. Ennek mértéke egyes becslések szerint 500 és 900-1000 milliárd forint között mozog - jegyezte meg az ÁSZ elnök.

Kovács Árpád elmondta: idén 8 milliárdos költségvetésbõl gazdálkodhatott a szervezet, jövõre azonban jelentõs visszalépéssel kell számolniuk; az uniós forrásokat nem számítva mindössze 6,6 milliárd forint áll rendelkezésre. A 2010-re elõírt költségvetési zárszámadás csak akkor teljesíthetõ, ha a 2011-es forrás ennél nagyobb mértékû lesz - fogalmazott az ÁSZ elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!