Nagyvilág

2011.06.03. 16:05

Román parlamenti elnök: "szerencsétlen helyzetet" teremtett a székelyföldi iroda megnyitása

<p>&nbsp;Bukarest&nbsp; (MTI) - "Szerencsétlen helyzetnek" nevezte a brüsszeli székelyföldi képviselet megnyitásával kapcsolatos eseményeket Roberta Anastase, a román képviselőház elnöke, míg az államfői hivatal nemzetbiztonsági tanácsadója egy interjúban nem tartotta "nemzetbiztonsági" kérdésnek az említett iroda létrehozását.</p>

AMediafax hírügynökség a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt kormányzó Demokrata Liberális Párt (PD-L) színeit képviselő Anastasét idézte, aki egy Ploiesti-ben tartott sajtókonferencián több más román politikushoz hasonlóan kifejtette: az Európai Parlamentben csak a törvényesen létező területi-közigazgatási egységek (megyék, községek, városok) képviseleteit lehet elismerni.

Székelyföld nem létezik

 Ennek szellemében válaszolt arra az újságírói kérdésre is, hogy elfogadna-e egy esetleges meghívást a székelyföldi iroda képviselőivel való találkozóra. "Kész vagyok találkozni a közigazgatási-területi egységek képviselőivel, a megyei tanácsok elnökeivel, a polgármesterekkel és parlamenti tagokkal" - mondta a román házelnök, hangsúlyozva, hogy Székelyföld néven nem létezik hivatalosan ilyen egység. Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester a romániai magyar sajtóban emlékeztetett arra, hogy számos román politikus a székelyföldi területi autonómiától fél, ezért támadja a brüsszeli iroda létét is. Leszögezte: Románia nemzetbiztonságát nem Székelyföld autonómiája veszélyezteti, hanem az, ha a román politikusok elhitetik a székelyekkel, hogy az autonómiát nem lehet békés, demokratikus eszközökkel kivívni. „A román politikusok politikai éretlenségét bizonyítja, hogy több mint húsz évvel a rendszerváltás után ilyen reakciót vált ki egy teljesen egyértelmű lobbiiroda megnyitása. Húsz évvel ezelőtt a kétnyelvű táblák felállítása körül volt hisztéria, akkor azok miatt féltették Erdélyt, most az autonómia miatt" – fogalmazott az elöljáró, aki szerint a székelyektől senki nem vitathatja el az autonómia igényét. Viszont szerinte a húsz év alatt bizonyítást nyert, hogy nem radikális, hanem demokratikus úton kell kiharcolni az önrendelkezést.

Az Adevarul című román napilap interjút készített erről a kérdésről Iulian Flotával, a román államelnöki hivatal nemzetbiztonsági tanácsadójával. A tisztségviselő leszögezi: a brüsszeli székelyföldi iroda megnyitása nem jelent "nemzetbiztonsági kockázatot", már csak azért sem, mert a NATO és az Európai Unió keretei megadnak minden biztonsági garanciát. Az interjú készítője ugyanakkor megállapítja, hogy szerinte Tőkés László és az RMDSZ-es európai parlamenti honatyák figyelemfelkeltő "politikai lépést" tettek az iroda megalakításával. A tanácsadó megismétli állítását: valóban politikai lépésről és nem nemzetbiztonsági problémáról van szó. Ilyen értelemben szerinte erre a lépésre csakis politikai választ lehet adni.

Az Adevarul pénteken rövid interjút készített Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettessel is. A lap kérdésére a magyar politikus kifejtette: Székelyföldön nagyon sok magyar nemzetiségű ember él, ezért a magyar kormány azt szeretné, ha az a térség fejlődne, lakói pedig jobban élnének. Semjén nem kívánta kommentálni a román politikusoknak az irodával kapcsolatos elítélő nyilatkozatait, mivel szerinte azok a román kormánykoalíció és a román ellenzék közötti belpolitikai harcok részei. "Miniszterelnök-helyettesi minőségemben nem engedhetem meg magamnak, hogy Románia belpolitikai vonatkozásait kommentáljam" - idézi Semjén Zsoltot az Adevarul.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!