Friss hírek

2009.11.07. 15:44

Osztrák-orosz tárgyalások a Déli Áramlatról

<p>Ausztria kancellára, Werener Faymann Moszkvába utazik, hogy tárgyalásokat folytasson az orosz kormányfõvel a tervezett Déli Áramlat gázvezetékrõl - írta szombaton az AFP. Az orosz Gazprom által támogatott Déli Áramlat az Európai Unió által pártolt Nabucco-projekt versenytársa.</p>

Az osztrák kancellár, Werner Faymann az orosz kormányfõvel, Vlagyimir Putyinnal szerdára tervezett energiatárgyalások elõtt kedden találkozik Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel is. Az osztrák kancellár az oroszok által tervezett Déli Áramlat gázvezetékrõl folytat megbeszéléseket Putyinnal.

A Déli Áramlatot az orosz Gazprom mellett az olasz ENI csoport is támogatja. A csõvezetékrendszer a Fekete-tengertõl Bulgáriáig vezetne. Ahonnan kettéágazna: az északi vonalon Szerbián és Magyarországon át Ausztriába futna, a déli szakaszon pedig Görögország át Olaszországig tartana. Egy másik lehetõség, hogy az északnyugati ág Szlovénián keresztül Észak-Olaszországba tarthatna. Lehetséges, hogy két ág Bosznia-Hercegovina Ploèe kikötõjébe, illetve a horvát Fiumébe fut, és ez utóbbi az olasz Triesztben ér véget.

A Déli Áramlat gázvezeték az Európai Unió által támogatott Nabucco gázvezetékrendszer riválisa. Utóbbi Törökországból szállítana földgázt nyugati irányban Ausztriáig, Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül. A Nabucco-projektet támogatja az Európai Unió, és az Egyesült Államok is. A gázvezeték az Európai Unió reményei szerint enyhíti majd az orosz földgáztól való függést, mivel a vezeték iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni, egyiptomi és szíriai eredetû földgázt is eljuttathatna az uniós tagállamok területére. A Nabucco építése a várakozások szerint 2010-ben kezdõdhet és 2013-ra vagy 2014-re fejezõdhet be. Becsült költsége 7,9 milliárd euró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!