Videó: Óvóhelytúra Ózdon, az egykori acélvárosban

Akt.:
Világháborús óvóhelyeket látogattak meg
Világháborús óvóhelyeket látogattak meg - © Fotó: Urbex Hungary
Ózd – Ózdra látogatott el az Urbex Hungary csapata a napokban. Világháborús óvóhelyeket nézhettek meg, melyeknek most a történetébe is bepillantást nyerhetünk.

Több helyszínt is meglátogatott az Urbex Hungary csapata, melyről az alábbiakat írják:

“Mivel és hogyan védekezhettek apáink, nagyapáink az esetleges légitámadások esetén? Milyen eszközök voltak találhatók egy légóban, óvóhelyen?

Ezekre, és ehhez hasonló kérdésekre kaptuk meg a válaszokat a napokban Ózdon. Az önkormányzat munkatársai szárnyaik alá vették a régen elfeledett helyeket. Ritka, viszont követendő példa volna más városokban is.

ozdi2

A második világháború és a hidegháború környékén gombamód szaporodtak a polgárvédelmi bunkerek, légoltalmi óvóhelyek. Funkciójuk az emberi élet megvédése volt. A hidegháború során már egy esetleges atomtámadásra is fel kellett készülni, ezért rengeteg föld alatti, és föld feletti atom biztos, vagy atom biztosnak hitt légót építettek.

Számos régi lakóház alatt, vagy gyárak közelében a mai napig láthatunk efféle, a mai szemnek furcsán ható létesítményeket.

ozdon0

Ózd iparváros, kiemelten nagy célpont lehetett volna egy esetleges légitámadás esetén. Szép számmal akadnak légók a városban, illetve a vasgyár területén.

Jelenleg három létesítmény felújítása zajlik, ezek az objektumok a jövőben más funkciót fognak kapni.

Filmünkben minden fontos kérdésre megkapjuk a választ: hogyan, és milyen célzattal épültek, mire voltak jók, és mire nem, és persze arra is,hogy a jövőben miként szeretnék hasznosítani őket. Sok lezárt, a fosztogatók és vandálok elől elzárt objektum létezik. Ezekben a mai napig részben megtalálhatóak a korabeli berendezések. Az általunk megtekintett bunkerek is tartogatnak a nézők számára érdekes tárgyakat.“

Íme a film, melyben 3 helyszínt mutat be az Urbex Hungary csapata:

Ebben a videóban betekintést nyerhetünk egy elfeledett világ legmélyebb bugyraiba. Miért, és hogyan építették, milyen védelemre szánták ezeket a monumentális földalatti létesítményeket.

Hatalmas termek, hosszú folyosók

dscf9119_1

dscf9146

l2

Rengeteg irat, dokumentum

dscf9221

dscf9228

Ez a hegy is rejt valamit

dscf9306

A harmadik helyszín

dscf9311

dscf9339

dscf9342

“Emlék a múltból…”

dscf9125

dscf9380

Forrás: Urbex Hungary | Fotók: Kalati


Videó: Elhagyatott bunkerek Perecesen és Miskolcon

Az Urbex Hungary csapata bejárta a környék bunkereit, három perecesit és egy miskolcit, a Drenka-hegyen.

 

Videó: Óvóhely a Digép tövében

Az Urbex Hungary csapata Miskolcon járt bunkertúrán és szétnéztek az egykori Digép (Diósgyőri gépgyár) egyik külső óvóhelyén.

Videó: Íme a miskolci BGS „kocka” óvóhely belülről!

Van egy óvóhely az Újgyőri piac szomszédságában, amit kívülről már minden miskolci láthatott. A jobb sorsra érdemes építményben az Urbex Hungary csapata nézett szét az aktuális bunkertúra során, állapota lesújtó…

Videó: Egykor bányaépület volt, most denevérek tanyája Perecesen

Az Urbex Hungary csapata ismét útra kelt, a túra célállomása ezúttal a Miskolc melletti Pereces bányaépületei voltak. Az egykori Perecesi bányaigazgatóság épületeit bejárva nem maradunk izgalom nélkül.

Videó: Nagyecsér, az elnéptelenedett szellemfalu Borsodban

Összedőlés határán álló házak, érintetlen vadvilág, gyönyörű környezet a borsodi világvégén. A mára elnéptelenedett tanyaközpont Mezőnagymihály közelében található, az Urbex Hungary csapata nemrégiben járta be a települést. Nézzen szét az évek óta üresen álló borsodi szellemfaluban!