Friss hírek

2008.12.18. 11:20

Mentőöv a Nitrogénműveknek - januárban elindulhat a termelés

<p>Állami garanciát vállal a kormány a pétfürdői Nitrogénművek már működő, 56 millió eurós beruházási hitelének még vissza nem fizetett részére, és 80%-os állami garancia mellett legfeljebb 10 milliárd forintnyi további hitelt vehet fel a társaság működőképességének megőrzéséhez. A kormány szerdán hozott döntésének részleteit csütörtökön ismertette Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter.</p>

A Nitrogénművek Európa egyik legkorszerűbb, Magyarországnak pedig az egyetlen műtrágyagyára, hazai szükségletre átlagban 900.000 tonna, exportra 100.000 tonna műtrágyát állít elő. A kormánynak egyetlen szempontja volt a döntés meghozatalakor: a gyártás megtartása, mondta a miniszter. Hozzátette: nem foglalkoztak a gyár tulajdonosaival, illetve a köztük zajló perekkel, és azokkal a sajtóban megjelent hírekkel sem, amelyek szerint a Nirogénművek kimutatott eredménye hamis, a cég húszmilliárdos tartozást halmozott fel.. Ez jelenleg vizsgálat tárgyát képezi, mondta újságírói kérdésre Gráf József, aki szerint ha megvárták volna a vizsgálat eredményét, márciusban nem lett volna műtrágya, ehhez a termelésnek legkésőbb január elején be kell indulnia.

A kormány nagyon szigorú feltételeket szabott a kezességvállaláshoz - hangsúlyozta a miniszter, aki szerint nem a tulajdonosokat, hanem a tulajdonjogi helyzettől függetlenül a gyárat részesítették állami segítségben. A Nitrogénművek teljes ingatlanvagyonára és eszközeire jelzálogjogot köt ki a hitelt nyújtó MFB Zrt, ezen kívül a társaság köteles részvényeinek 76%-át letétbe helyezni, melyre a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt opciós jogot kap, és nemfizetés miatti hitelfelmondás esetén 1 forintért gyakorolhatja vételi jogát. Az igazgatóságba a hitel futamidejére az MFB Zrt 2 tagot jelöl, akiknek hitelfelvételhez és osztalékfizetéshez egyetértési joga lesz, egyiküknek pedig ellenjegyzési joga a 100 millió feletti pénzügyi kötelezettségvállalásokhoz. A társaságnak ezen kívül be kell mutatni magyarországi szerződéseit, és a szén-dioxid kvóta esetleges értékesítéséből származó bevételét köteles hiteltörlesztésre fordítani.

A Nitrogénművek Zrt.-nél október végén állították le a termelést, a kedvezőtlen piaci viszonyok miatt. A kormány döntése közvetlenül 512, közvetve pedig összesen 1500 ember munkahelyét érinti a beszállítókkal és a kapcsolódó egyéb üzemekkel együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!