Friss hírek

2008.09.25. 06:08

GAZDASÁGI VÁLSÁG AMERIKÁBAN: Bush: az egész gazdaságunk veszélyben van

<p>Televíziós beszédben szólt szerda este az amerikai elnök az Egyesült Államokat és a világgazdaságot is megrázó válságról. Mint George Bush fogalmazott: "egész gazdaságunk veszélyben forog", egyúttal arra sürgette a kongresszust, hogy hagyja jóvá azt a 700 milliárd dolláros csomagot, amellyel szerinte helyre lehetne állítani a bizalmat a piacon. Az elnök úgy fogalmazott: ha ezt a lépést nem teszik meg a honatyák, akkor "Amerika pénzügyi pánikba süllyedhet."</p>

"Rendkívül komoly pénzügyi válságban vagyunk, de a szövetségi kormány megteszi a megfelelő lépéseket"- hangoztatta az elnök. Hozzá tette: a szabad verseny híve, így elleneznie kellene minden állami beavatkozást, ám, mint fogalmazott "a helyzet rendkívüli, a piacok nem működnek megfelelően, és elveszett a bizalom."

Az elnök ezt az elveszett bizalmat akarja 700 milliárd dollárral helyre állítani. Úgy véli: egyedül az állam képes jelenleg Amerikában ekkora összeget a rendszerbe pumpálni, hogy a megrendült pénzintézetektől megvegye az idő közben leértéjelődött ingatlanokban fekvő követeléseket. Így a cégek stabilitása helyre állna, és képesek lennének ismét működni- vélekedett az elnök.

Szerdán egyébként a központi bank szerepét ellátó Fed (Federal Reserve) elnöke, Ben Bernake is arra figyelmeztetett, hogy a kialakult pénzügyi válság a legkomolyabb a II. Világháború óta. A szakember egyúttal cselekvésre sürgette a Kongresszust. A törvényhozóknak kell ugganis jóvá hagyniuk a pénzügyi csomagot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!