Videó: „A tanítás sztrájk miatt szünetel” – Tüntetett az ország

Akt.:
„A tanítás sztrájk miatt szünetel”
„A tanítás sztrájk miatt szünetel” - © Fotó: rtl.hu
Budapest, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Szerdán délben, az országban több helyen is megállt öt percre az élet, hogy a többi szférában dolgozók szolidaritásukat fejezzék ki a tanárokkal szemben. A taxisok pedig közös, hangos dudálással adtak hangot támogatásuknak – írja az rtl.hu.

Üresen kongó iskolák, bezárt tantermek és figyelmeztetések az iskola ajtaján: „a tanítás sztrájk miatt szünetel”. Április huszadikára az egész ország területére, egynapos sztrájkot hirdetett meg a Pedagógusok Sztrájkbizottsága. A tanárok célja többek közt, hogy a kormány, átszervezések segítségével biztosítsa a köznevelési intézmények szakmai, gazdasági és munkáltatói önállóságát.

Követeléseiket 25 pontban fogalmazták meg, amelyet most négy pontra sűrítettek. Ebben a fő hangsúly a munkaterhek csökkentésén és az aránytalan óraszám és bérezés viszonyán volt. A pedagógusok tüntetése már az év elején elkezdődött, kirobbantója a miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára volt, aki nyílt levelet fogalmazott meg a problémákról. Szülők, diákok és szervezetek álltak a tiltakozók mellé, a kockás ing pedig a pedagógusok védjegyévé vált. Budapest mellett, Miskolcon, Győrben is tiltakoztak a tanárok, Pécsett pedig egy bölcsőde is bezárt a mai napra. Az iskolákban csak a legszükségesebb órákat tartották meg, volt, ahol összevonással, máshol helyettesítéssel oldották meg a tanítást.

(A teljes adást itt nézheti meg.)

– Kovács Kinga, Ásványi Eszter | rtl.hu


Pedagógussztrájk – Klik: pótolni kell az elmaradt órák tananyagát

Pótolni kell a szerdai országos pedagógussztrájk miatt elmaradt órák tananyagát és a diákok hiányzását igazolni kell – közölte a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) csütörtökön.

Pedagógussztrájk – Kósa Lajos: a sztrájk a pedagógusok körében is érdektelenségbe fulladt

A Fidesz frakcióvezetője szerint a szerdai sztrájk a pedagógusok körében is nagyjából érdektelenségbe fulladt, 80-85 százalékuk nem vett részt benne.

Pedagógussztrájk – Palkovics: továbbra is ülésezik a köznevelési kerekasztal, tárgyalna a szakszervezetekkel is

Továbbra is ülésezik a köznevelési kerekasztal, és ha a szakszervezetek kezdeményezik, velük is tárgyal az oktatási államtitkárság – mondta Palkovics László oktatási államtitkár az M1 aktuális csatornán szerda este.

“Kikérjük magunknak azt a stílust, ahogy rólunk beszélnek”

Hiába a tüntetések, a sztrájkok, a pedagógusok szerint semmi nem változott.
hirdetés
hirdet�s