nyaralás

2020.07.17. 14:00

Idén bizony macerás lesz a nyaralás

Utazás előtt tájékozódjunk, melyik ország kapott zöld, sárga avagy vörös jelzést!

Hegyi Erika

Forrás: ÉM

Újra résen vagyunk, figyeljük a járványhelyzetet, a szomszédos és más európai országokban ugyanis egyre növekszik a koronavírussal fertőzöttek száma. Emiatt a kormány az operatív törzs javaslatára arról döntött, hogy vörös, sárga és zöld kategóriába sorolja az államokat (az Európán kívülieket is), és ennek megfelelően korlátozza az onnan érkezők határátlépését. Erről részletesen írtunk korábban. Az új szabályok azonban igencsak átszabják nyaralási terveinket.

Nem vállalják

Ádám János gyakran járt nyaralni külföldre az elmúlt években, de a Németországban élő testvérét is meglátogatta szabadsága idején. Most azonban úgy döntöttek, nem utaznak el kedvenc helyükre, egy csendes, természeti szépségekkel bővelkedő kis szigetre, Horvátországba. Bár a felesége nagyon szeretett volna menni, de valószínűleg ebből nem lesz semmi. János úgy fogalmazott, nem attól félnek, hogy elkapják a vírust, hanem attól, hogy nyaralás közben esetleg mégis kötelező lesz a karantén vagy a vírusteszt, annak pedig nem nagyon örülnének.

– A macerás külföldi nyaralás helyett szeretnénk belföldit választani, de az a baj, hogy a Balatonon például, ahová szívesen mennénk, ott már nincs szabad szállás – tette hozzá János.

Inkább repülővel

Bizony, nem lesz egyszerű az idei nyári vakáció szervezése és eltöltése. Napról napra változhat a helyzet, és ha valaki távoli országba szeretne utazni, akkor a közbeeső országok szabályaira is figyelnie kell. Bárdos István, a miskolci Szerviz Iroda Utazási Központ marketingmenedzsere az Észak-Magyarországnak jelezte, ezen a nyáron az utazási korlátozások miatt inkább az autóval és busszal utazók kerülhetnek nehéz helyzetbe. Főleg azok, akik Görögországba indulnak el. Ide tehát érdemes inkább repülővel menni. Ausztria és Horvátország irányába működik az autós utazás is, csak be kell tartani az előírásokat.

– Egyelőre úgy tűnik, hogy nem csökkent az érdeklődés a külföldi utak iránt, de ez szerdától változhat, amikor életbe lépnek az utazási korlátozások. Amit most látok, nem lesz gond a görög szigetekkel (repülővel), Máltával és Ciprussal. Görögországból már hazajött az első csoport, és semmi probléma nem merült fel

az utasok részéről. A chartergép egyébként majdnem tele volt. Még nem látni, hogy mi a helyzet Egyiptommal, de úgy tűnik, ezen a hétvégén elindul

az első egyiptomi járat is. Bár a besorolás szerint Spanyolország és Olaszország is zöld, de nem hiszem, hogy az idén nyáron komolyabb forgalom mutatkozna ezekben az országokban. Úgy vélem, az új rendelkezésnek nagy vesztese lesz Bulgária és a török riviéra. Bulgáriába egyébként sem akartak sokan menni, de Törökországra mindig nagy volt a kereslet. Az utazásszervezők és a charterjáratok szervezői ugrásra készen állnak, mikor indíthatják az első gépet. Sokan egyébként a korábbi foglalásaikat későbbi időpontra tették, de még mindig nagy a bizonytalanság. Amíg nincs meg a megállapodás a két ország között, hogy beutazáskor kötelező-e a karantén, addig mérsékelt az érdeklődés – vázolta a helyzetet Bárdos István.

Jelezte: azért a mostani járványhelyzet nem ugyanaz, mint a tavaszi volt. Ez a most még kordában tartható. Ciprus például azt is felajánlotta, hogy ha náluk betegszik meg egy turista, akkor állják a gyógyítása költségeit.

A turizmus belföldi alakulásával kapcsolatban a szakember elmondta: a napokban járt a Balatonnál, ahol szállásadókkal és vendéglátókkal beszélgetett. Ők

azt tapasztalják, hogy az emberek főleg hosszú hétvégékre népesítik be a tó környékét, a hétköznap félházzal megy. Ennek egyik oka az lehet, hogy a karantén alatt elfogytak a szabadságok, a másik ok a rapszodikus időjárás.

Az egymást követő hidegfrontok miatt nem mernek bevállalni több napot a nyaralni vágyók, fogalmazott Bárdos István.

Horvátország zöld

A horvát idegenforgalmi közösség közleményt juttatott el hétfőn az Észak-Magyarország szerkesztőségébe.

Mint írják, „a magyar kormány döntése alapján Horvátország zöld besorolást kapott, és Horvátországba bármilyen korlátozás nélkül lehet utazni. A Magyarországra történő visszautazáskor nincs karanténkötelezettség, és nem kell negatív Covid–19-tesztet bemutatni.”

(A borítóképen: A repülővel való utazást biztonságosabbnak tartják)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!