Egészségügy

2020.04.18. 14:00

Kik kapják meg a félmilliót?

Az egészségügyi dolgozók örülnek az 500 ezer forintos pluszjuttatásnak, de félnek, nem mindenkinek jár.

Hegyi Erika

Mathilde Dumont (L), a 27-year-old nurse, walks with a colleague on April 10, 2020, at the beginning of her night shift in the intensive care unit exclusively for COVID-19 patients at the Ixelles Hospital in Brussels, amid the COVID-19 pandemic, caused by the novel coronavirus. (Photo by Aris Oikonomou / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: AFP

Idén minden egészségügyi dolgozónak 500 ezer forintos pluszjuttatás jár, jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök április elején. Hozzátette azt is, hogy a törvények „egészségügyi veszélyhelyzetben minden egészségügyi dolgozónak kötelezővé teszik a vezényelhetőséget, azaz ilyenkor központilag lehet gazdálkodni velük”.

Mit szólnak mindehhez az egészségügyi dolgozók? A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház munkavállalói nem nyilatkozhatnak a sajtónak, ezért egyikük csak név nélkül mondta el lapunknak, a pluszjuttatásról szóló hírt örömmel fogadták, de vannak, akik kételkednek benne, ezt valóban mindenki megkapja-e. – Annak nem örülünk, hogy bárhová átvezényelhetnek bennünket, de egészségügyi veszélyhelyzet van, ezt most el kell fogadnunk – tette hozzá a dolgozó.

Kik kapják?

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke több oldalról is megvilágította az egészségügyi dolgozók jelenlegi problémáit. Mint fogalmazott, társadalmi elvárás is, hogy azok, akik most a legnagyobb kockázatnak vannak kitéve, hiszen sokan meg is fertőződhetnek a következő hónapokban, valamilyen rendkívüli juttatásban részesüljenek. Azonban biztosan még mindig nem tudni, hogy az egészségügyön belül kik kapják a pluszpénzt. Az erre szánt 75 milliárd forint körülbelül 120 ezer ember juttatására elég, azonban ha az összes dolgozót beleértjük, asszisztenseket, gazdasági és technikai dolgozókat is, akkor az több mint 120 ezer ember.

– Az egyszeri juttatás természetesen ebben a helyzetben rendkívül indokolt, azonban nem tudja helyettesíteni azt a borzasztó nagy lemaradást, ami továbbra is jellemző. Az egészségügyi alapbér 10 év gyakorlat után is alig több mint 220 ezer bruttó összeg, tehát a nettó a 200 ezret sem éri el. Az orvosok fizetésemelésére ismereteim szerint nem született konkrét döntés, csak igények jelentkeztek többek között az orvoskamara részéről. A szakdolgozók talán év végén megkapják a 20 százalékos emelést, viszont a következő évre nem ígértek számukra további bérfejlesztést. Tehát az 500 ezer forintos egyszeri juttatással nem oldódnak meg a problémák – érvelt az érdekvédő.

Nem indokolt

Az átvezényelhetőséggel kapcsolatban kifejtette: nyilván nem mindenki örül ennek, és a jelenlegi helyzet még nem indokolná, hogy például a pszichiátriáról valakit egy délutáni sms-sel a sebészetre irányítsanak.

– Úgy érzem, hogy ezzel a helyzettel nem minden kórházvezető úgy él, ahogy azt eredetileg tervezték. A felszabadított kórházi ágyak száma sem indokolt egyelőre. A 36 ezer ágy olyan nagyságrendű, amire még a legpesszimistább jóslatok alapján sem lehet szükség. A súlyos állapotú betegeket pedig annak arányában kellene elbocsátani a kórházból valamilyen átmeneti ellátásba, amilyen arányban felfut a járvány – hangsúlyozta Soós Adrianna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!