Aggodalom

2020.04.12. 11:30

Csak az egyik szemük nevet

A nehéz sorsú családnak már csak egy kívánsága van, hogy a kétéves kis Márk meggyógyuljon.

Hegyi Erika

A négygyermekes családnak végre van saját otthona, immár nem aggódnak azon, hogy megint költözniük kell. Sok-sok megpróbáltatáson vannak túl a szülők és a gyerekek is, főleg a kétéves Márk, aki négy hónapos kora óta daganatos betegségben szenved. Sajnos a kemoterápiás kezelések nem győzték le a rendkívül agresszív és makacs daganatot, valószínűleg sugárkezelésekre lesz szükség.

Többször írtunk már a családról, akikre egyik olvasónk hívta fel a figyelmet. Amikor felvettük velük a kapcsolatot, akkor épp Sajóládon laktak rokonoknál, de előtte Budapesten, majd Szikszón éltek. Azonban Sajóládon is sokan voltak egy lakásban, ezért visszaköltöztek Szikszóra, mert szerették volna felújítani örökölt, kis házukat. Ez azonban szinte reménytelen vállalkozásnak tűnt. Nemcsak az anyagiak miatt, hanem azért is, mert a kis Márk sok időt töltött kórházban. Az édesapa volt bent vele (és van bent vele jelenleg is), mert az édesanya kisbabát vár. Azért vállalták az ötödik gyermeket, hogy a köldökzsinórvérből levett őssejtekkel Márkon tudjanak segíteni.

Róluk szóló cikkünk után többen is segítséget nyújtottak a családnak. Egyik olvasónk 50 ezer forintot adományozott nekik, Szikszó korábbi alpolgármestere, Plávenszky László pedig felajánlotta, hogy megvásárolja a ház felújításához szükséges anyagokat. Alexandra és férje össze is írták, mire van szükségük, de kiderült, nem tudnak áramot vételezni a szomszédból, így hiába lennének meg az anyagok, áram nélkül nem tudnak dolgozni. Plávenszky László azt is felajánlotta, hogy kifizeti az áram visszakapcsolásának a költségeit. A szülők épp felvették a kapcsolatot az áramszolgáltatóval, amikor megérkezett a jó hír: a Hell Energy Magyarország Kft.-től kétmillió forint támogatást kapnak, hogy a kis Márk megfelelő körülmények között tudjon gyógyulni. Ez az összeg megváltoztatta az életüket, hiszen megcsillant a remény, hogy olyan vidéki házat vásárolhassanak maguknak, amit nem kell felújítani.

Saját házban

Az édesanyát, Ganyi Alexandrát a napokban újra megkerestük, és örömmel újságolta, hogy Csobádon sikerült megvenniük egy nem túl nagy, de takaros házat. Az anyának azonban csak az egyik szeme nevet, hiszen nagyon aggódik kisfiáért.

– Mivel én csobádi születésű vagyok, az egyik ismerősöm szólt, hogy van itt egy eladó ház. Ismertem az épületet, mert korábban abban is laktunk albérletben, így örültem a lehetőségnek, 1 millió 900 ezer forint volt az ára. Egy szoba, egy konyha, egy fürdő és egy kis előtér van benne. Nem nagy, de most még elférünk benne, ha majd a gyerekek nőnek, megpróbáljuk bővíteni. Mielőtt beköltöztünk volna, ki kellett volna festeni, de erre se időnk, se energiánk nem volt, hiszen a férjem szinte folyamatosan a kórházban van a kisfiunkkal – sorolta Alexandra.

Szorgalmasan tanul

Elmondta azt is, hogy most a nagyobb gyermekek is otthon vannak, hiszen nincs iskola és óvoda. A legidősebb, Erik telefonon keresztül kapja a tananyagot és a házi feladatot, szorgalmasan tanul. Önálló, szinte semmi segítség nem kell neki. Ha vége lesz a járványnak, már nem a szikszói iskolába jár majd, hanem a közeli encsibe. Brendon 6 éves lesz, de Alexandra szeretné, ha egy évvel később menne majd iskolába, hiszen a folyamatos költözés és Márk betegsége miatt nem túl sokat járt óvodába. Zselyke most 4 éves, ő még messze van az iskolától. Szerencsére van egy kis udvaruk, ahol azért mozoghatnak és levegőzhetnek egy kicsit a gyerekek, de bent, a lakásban is jól eljátszanak.

– Igazán örülni sem tudunk a háznak, mert minden Márk körül forog. A kezelések szüneteiben egy hétig van csak itthon. Látogatni úgy tudom, hogy a kórházban lejön a nővér, neki adom oda a tiszta ruhát és az ételt. Viszek mindig valamit, amit Márk szeret, ha egy-két falat lemegy a torkán, már annak is örülök. Nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, az együttérzést, a támogatást. Bár a legnagyobb öröm az lenne számunkra, ha a kisfiunk meggyógyulna – tette hozzá szomorúan és reménykedve az édesanya.

(A borítóképen: A családnak sikerült új házat vásárolnia| Fotó: ÉM)

Kapcsolódó cikkeink:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!