Honvédségi előadás

2019.12.03. 13:00

„Hozzászoktunk a békéhez”

A honvédség jelenlegi helyzete volt a témája dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter előadásának.

Bájer Máté

Dr. Benkő Tibor előadása

Fotó: Kozma István

Két év után újfent a Miskolci Egyetem hármas előadója adott helyet a honvédelem témájában tartott miniszteri előadásnak. Bár a miniszter személye azóta más – hiszen bő két évvel ezelőtt még Simicskó István tartott beszédet a campuson – a mondanivaló igencsak hasonló maradt: „Biztonsági környezetünk Európában folyamatosan alakul, változik, ebből adódóan újfajta biztonsági kihívásokra kell felkészülnie az országnak és a honvédelemnek.” – nyomatékosította a 2017-es előadás fő mondanivalóját dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter. A „Zrínyi 2026” című előadás a Magyar Honvédség jelenlegi helyzetét és feladatit hivatott bemutatni.

Az egyetem az előadások mellett is erős elkötelezettséget mutat a honvédelem iránt: a Galéria bejárat közelében levő egykori taniroda helyén nemrégiben adtak át egy katonai toborzó irodát is.

A történelem tükrében

A résztvevőket prof. dr. Torma András, az intézmény rektora köszöntötte.

– Két évvel ezelőtt azt mondtam, olyan ember áll önök előtt, aki maga is volt katona – emlékezett vissza prof. dr. Torma András. – Akkoriban kötelező sorkatonai szolgálatot kellett teljesíteni. Ez persze furcsa lehet a mai fiatalok számára.

A köszöntő után dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter nagyívű előadása során a történelem tükrében ecsetelte a honvédelem létjogosultságát, szerepét. Ennek első lépcsőfokaként elárulta, hogy maga is 43 éven keresztül volt katona, ez idő alatt bejárta a teljes ranglétrát. Azt is elmondta, hogy hozzászoktunk a békéhez, ami jó dolog, viszont szerinte ezt a békét képesnek kell lennünk megvédeni. Példaként a délszláv háborút hozta fel, amely után – elmondása szerint – a békefenntartó erők folyamatos jelenléte képes csak rendet tartani.

Szorosabb kapcsolat

A Zrínyi 2026 az elmúlt huszonhat év legnagyobb honvédelmi és haderő-fejlesztési programja. A technikai fejlesztések mellett célja a haderő társadalmi kapcsolatainak szorosabbra fonása is.

– A haza védelme nem csak a katonák dolga, nem csupán a honvédség feladata, a hazát közösen kell óvnunk, védenünk – véli a miniszter. – A program, amiről beszélünk, ezért nem csak a katonákról szól. Ha nyomon követik az utóbbi hónapok történéseit, láthatják, milyen élesen változik a világban a biztonsági helyzet.

A hazánkat és Európát érintő fenyegetések közül elsőként a terrorizmust említette, majd az újonnan megjelent, kibertérben történő műveleteket. Azt is elmondta, hogy véleménye szerint jogtalan a magyar hadászattal kapcsolatos kollektív pesszimizmus: „Magyar katona ütközetben, csatában, háborúban, forradalomban, felkelésben 163 alkalommal vett részt. Ezekből 90 alkalommal győztesként kerültünk ki és 43 alkalommal történt békemegállapodás.” – mondta Dr. Benkő Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!