Friss hírek

2009.07.06. 20:45

Elismerte a legnagyobb német bank, hogy nyomozókkal figyeltette a cég korábbi alkalmazottját

<p>A Deutsche Bank hétfőn elismerte, hogy detektívekkel figyeltették a cég egyik korábbi alkalmazottját. A pénzintézet szóvivője szerint az érintett korábban a bank felügyelő-bizottságának a tagja, a Verdi szakszervezet képviselője volt. Állítólag azzal gyanúsították, hogy 2001-ben elárulta az újságíróknak a Deutsche Bank harmadik negyedévi eredményeit. Németország legnagyobb bankja azután ismerte el a kémkedést, hogy a Spiegel magazin legfrissebb kiadásában beszámolt a történtekről.</p>

A német "Der Spiegel" magazin hétfőn megjelent számában írt az esetről. Információjuk szerint a Deutsche Bank nyomozó irodák munkatársait bérelte fel, hogy figyeltessék alkalmazottaikat, köztük a felügyelő-bizottság egyik tagját, aki egyben a Verdi szakszervezet képviselője is. A cikk megjelenése után a pénzintézet elismerte, hogy az érintett Gerald Herrman volt. Állítólag azzal gyanúsították, hogy 2001-be kiadta az újságíróknak a bank harmadik negyedévi adatait - amit azonban a férfi tagad. A megfigyelt férfi állítása szerint a bank bocsánatot kért a történtekért. De a szakszervezeti vezető azt mondta, hogy ezzel nem elégszik meg. Ehelyett a pénzintézet vezérigazgatója, Josef Ackermann személyes bocsánatkérését várja.

A Spiegel információi szerint a Deutsche Bank az ügy miatt május végén belső vizsgálatot indított. A legnagyobb német bank kémkedési ügyében a felügyelő bizottsági tagon kívül a cég több más alkalmazottját, köztük menedzsereket is megfigyeltek. Rajtuk kívül állítólag egy kisrészvényes, Michael Bohndorf után nyomoztattak a Deutsche Bank vezetői. A férfi ügyvédként dolgozik, és a Spanyolországhoz tartozó Ibiza szigetén él.

A Spiegel szerint a detektívek "figyelemmel követték az érintetteket, és afelől tudakozódtak, hogy azok kivel és mikor találkoznak." A magazin írása szerint a Deutsche Bank a hírek szerint még úgynevezett "női csalit" is bevetett, hogy megtalálja "bizonyos részvényesek személyi gyengeségeit". A Spiegel szerint az ügyben több nyomozó iroda is érintett. Ezek egyikét a Spiegel szerint a volt NDK hírhedt titkosszolgálata, a Stasi egyik korábbi ügynöke vezeti.

A megfigyelési ügyben a német szövetségi pénzügyi felügyelet (Bafin) vizsgálatot kezdeményezett. Németországban egyébként az utóbbi hónapokban több vállalatnál voltak botrányok a magánélet védő törvények megszegése miatt. Az érintett cégek közt van egyebek közt a német vasúttársaság, a Deutsche Bahn, valamint a Deutsche Telekom is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!