Helyi közélet

2014.02.07. 19:47

Készen állunk-e a kihívásra?

Miskolc - Itt az ideje a pedagógiai kultúraváltásnak. Forrás is van rá.

Miskolc - Itt az ideje a pedagógiai kultúraváltásnak. Forrás is van rá. „A pedagógia kultúrája” címmel rendezte meg idei Taní-tani országos konferenciáját pénteken a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Tanárképző Intézete. A szakemberek a tanácskozáson a pedagógiai kultúraváltás szükségszerűségét és lehetőségeit boncolgatták.

Új kihívások

– A kultúraváltás meghatározó része mindennapjainknak. Gondoljunk csak bele az internet és az egyéb digitális alkalmazások terjedésébe, a tudásszerkezet változásaiba, az információszerzés új útjainak jelentőségébe. Emellett a régiónkban különösen erősen érzékelhetjük az egyes családok, gyermekek közötti (szocio)kulturális különbségeket is. Ezek a tényezők egyre sürgetőbbé teszik, hogy az iskolai–pedagógiai kultúra igazodását, megváltozását. De vajon készen áll-e a szakma és a társadalom erre a kihívásra? – tette föl a kérdést a tanácskozás előtt megtartott sajtótájékoztatón Ugrai János, a Tanárképző Intézet főigazgatója, aki beszélt arról is, hogy közel 100 milliós uniós támogatással újul meg a miskolci tanárképzés. A projekt részeként a miskolci bölcsészkaron számos pedagógus-továbbképzési programot dolgoznak ki, amelyeken a következő másfél évben térítésmentesen vehetnek részt a pedagógusok, a halmozottan hátrányos helyzetű iskolákban gyakorló tanárképzős hallgatók között pedig több mint 10 millió forint ösztöndíjat oszthatnak szét.

Szakmai segítség

A főigazgató jelezte: a pedagógus életpálya-modell bevezetéséhez kapcsolódó tanári portfóliók összeállításához is szakmai segítséget nyújt a pedagógusok részére a Tanárképző Intézet új, 10 órás továbbképzése. A Tanárképző Intézet pedagógia alapszakra (Ba) és 6 éves osztatlan tanári mesterképzéseire várja a jelentkezőket. Az országos Klebelsberg Ösztöndíj, valamint a csak Miskolcon elnyerhető, 100 ezres nagyságrendű hallgatói ösztöndíj, továbbá a Tanárképző Intézetben évek óta nyitva álló ZETA-ösztöndíj egyaránt sokat segíthet a családoknak az egyetemi tanulmányok finanszírozásában, hangsúlyozta.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában