Friss hírek

2009.08.29. 21:01

Tizedik hete tiltkoznak a szombaton is nyitva tartó jeruzsálemi parkoló ellen

<p>Több ezer tüntetõ tiltakozott szombaton a hagyományos zsidó ünnep, a sábesz alatt is nyitva tartó parkolóház átadása ellen Jeruzsálemben - közölte az izraeli rendõrség. Izraeli lapok beszámolója szerint kisebb összecsapások is voltak a tüntetõk és a rendõrök között. A parkolóház ellen már tizedik hete demonstrálnak minden szombaton ultraortodox zsidók.</p>

Az ultraortodox zsidók által lakott Mea Searim negyedbõl több ezren vonultak a városrész határára, és megakadályozták, hogy az autósok behajtsanak a negyedbe - közölte egy rendõrségi szóvivõ az AFP francia hírügynökséggel. A Háárec címû izraeli lap tudósítása szerint 11 tüntetõt letartóztattak, és két rendõr könnyebb sérüléseket szenvedett, amikor kisebb összecsapások voltak a tüntetõk és a rendfenntartó erõk között.

Egy közeli utcán haladó autós akkor sérült meg, amikor üvegekkel és kövekkel dobálták meg. Pénteken pedig egy tüntetõ azután szerzett sérüléseket, hogy egy autó elé vetette magát, de a sofõr ezt feltehetõen nem vette észre, és elindult, több méteren át vonszolva magával a fiatal férfit - írta a Háárec.

A tüntetõk már tizedik hete tiltakoznak Nir Barkat jeruzsálemi polgármester döntése ellen, amellyel engedélyezte, hogy szombaton is nyitva legyen az óvárosi városháza melletti parkolóház, nem messze a Siratófaltól. Péntek estétõl szombat estig tart ugyanis a zsidók hagyományos ünnepe, a sábesz, amikor tilos bármilyen munka vagy munkára emlékeztetõ tevékenység, és így - egyebek mellett - autót sem lehet vezetni.

Jeruzsálem nagyjából félmillió zsidó lakosának egyharmada ortodox zsidó, közülük a legradikálisabbak az elmúlt idõszakban többször is kõvel dobálták meg az óvárosi részen áthajtó autósokat, mondván, hogy megzavarják az ünnepnapjukat. A parkolóház szombati nyitva tartása tovább fokozta az indulatokat, attól tartanak ugyanis, hogy a parkolás engedélyezése elvilágiasítja a vallásos alapú ünnepet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!