Vegetáriánus receptek

Vegetáriánus receptek
Sajóecseg – Ferencsik Istvánné vegetáriánus receptjei.

Kenőkék

Alapja a köles, a hajdina, az árpagyöngy, a lencse, a bab vagy a vöröslencse.

A megfőzött gabonáról leöntöm a vizet, ledarálom, majd pirított szezámmaggal, hidegen sajtolt olajjal, fűszerekkel, vajjal keverem ki.

Kolbászkrém

1. Egy csomag (25 dekás) biobúzát (herbária boltokban kapható), 3×4-szeres vízben teszem fel főni, akkor jó, ha szétnyílnak benne a szemek. Ekkor leöntöm róla a vizet, húsdarálóval ledarálom.

2. szójagranulátumból vagy szójakockából, esetleg gabonafehérjéből hagyományos módon (hagymán, pirospaprikával, fűszerekkel) pörköltet készítek, ezt is ledarálom.

3. szezámmagot (körülbelül 10 dekányit) szárazon megpirítok, majd hidegen sajtolt olajjal turmiixolom, annyival, hogy krémes állaga legyen. (Nem sok kell belőle hozzá, a többit tepertő helyett kenőkének is használhatom, de más kenőkékhez is hozzákeverhető.)

A három összetevőt összekeverem, fűszerezem: biodelikáttal, vagy borssal, borsikafűvel, majorannával, fokhagymával, bazsalikommal, izlés szerint. Krémesebbé vajjal, vagy még több hidegen sajtolt olajjal – olívával, szőlőmag-, lenmagolajjal tehető.

Gabonafehérje saját kezűleg 

Gabonafehérjét, tönkölybúza fehérjét otthon is könnyen készíthetünk, akár fehérlisztből is. Egy nagy tálban összegyúrjuk a lisztet vízzel. Víz alatt gyúrom. Eleinte tejfehér lesz a víz, leöntöm róla, újat öntök rá. (Mindig szétjön a liszt, majd újra összeáll. Később egész világossá válik már a víz, a massza pedig olyasmi fogásúvá, keménnyé válik, mint a hús. Egy kilónyi lisztnek körülbelül a negyede marad meg, én öt kilóból szoktam készíteni. Az így kapott anyagból kockára vágva – hagyományos módon – pörköltet, ha ledarálom, fasírtot, rakott ételeket készíthetek belőle.

Ghee: indiai vaj, kacsazsírszerűen

Indiában a vajat kifőzik, ez a tisztított vaj, vagyis a ghee, nagyon jó gyomor-, bél-, nyombélgyulladás esetén.

1 kiló vajat vastag falú edényben lassú tűzön főzök, habját – amíg képződik – leszedem. Amikor kész, az alján marad némi víz, azt is leöntöm. A képződött, sárga „kacsazsírszerű” zsírt fűszerezem. Nem kell hűtőben tárolni, nem romlik meg, ez is kenyérre kenhető.

 

Zabpehely

A zabpelyhet megfőzöm, aszalt gyümölcsöket keverek bele, megszórom kókusszal. A gyerekek kakaóport, fahéjat is szórnak rá néha.

 



Ünnepi édességek:

Halava

A búzadarát vajon vagy ghee-n megpirítjuk. Közben felteszem a vizet (az eredeti receptben 5-ször annyi, én 3×4-szer annyi vízzel, mint a búzadara) a cukorral, vagy az aszalt gyümölcsökkel. Amikor felfőtt, ráöntöm a búzadarára, de nagyon óvatosan, mert nagy gőz képződik. Összekeverem jól és lefedem. Az enyém kemény lesz mire kihűl, olyan állagú, mint a torta. Lehet mézzel, fahéjjal, kakaóval is ízesíteni.

Puding

Kukoricalisztből készítem. A vizet felfőzöm, annyit öntök a liszthez, hogy lágy massza legyen, elkeverem (ne legyen csomós), ebbe keverem bele az aszalt gyümölcsöket, a mézet, vagy a barna cukrot. Ha kihűl, kiborítom, vagy kis poharakba öntöm, gyümölcsökkel díszítem.

Piskóta

Mi tojás nélkül készítjük. Liszt, olaj, joghurt vagy tej, cukor, biosütőpor mellé olajos magvak, mák, dió, mogyoró kerül bele darálva.



Estebéd

Zöldségfasírt

A zöldséget (tegnap tökből készült), de szoktam készíteni karalábéból, sárgarépából is, vagy vegyesen lereszelem, barnalisztet, vagy zabpelyhet keverek hozzá. Kerülhet bele lenmag esetleg szezámmag is. Mennyiséget megint nem mondok, a lényeg, hogy sűrű masszát kapjak. Ezt sütöm ki fasírtszerűen, én pálmaolajban szoktam. Mi nem teszünk bele tojást, de azzal is gazdagítható. Könnyebb étel születik, ha nem sütöm ki a masszát, hanem kiolajozott tepsibe simítom és úgy sütöm meg: kockákra vágva tálalom.



0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .






hirdet�s