Vasárnap lesz a sorsolás az egyetemi kosárlabda-Eb-n

Akt.:
A tavaszi MEFOB döntő két résztvevője, a debreceni és a miskolci csapat is jelen lesz az Európa-bajnokságon
A tavaszi MEFOB döntő két résztvevője, a debreceni és a miskolci csapat is jelen lesz az Európa-bajnokságon - © Fotó: ÉM-archívum
Miskolc – A hétvégén kezdetét veszi Miskolcon az európai egyetemi kosárlabda-Eb­­­.

Az eseményen nem nemzeti egyetemi válogatottak, hanem intézményi csapatok, többségében hazájuk országos bajnokai versenyeznek egymással. 16 férfi és 12 női egyetemi csapat vesz részt az Eb-n, köztük a férfi és női Magyar Egyetemi–Főiskolai Országos Bajnokság győztese, valamint a rendező jogán a Miskolci Egyetem férficsapata. A résztvevők várható létszáma 450–500 fő lesz, a korhatár pedig 30 év.

– Az Európa-bajnokság kiemelt jelentőséggel bír mind Miskolc, mind a Miskolci Egyetem hírnevének öregbítése és idegenforgalmi népszerűsítése szempontjából – nyilatkozta Rakaczki Zoltán, a MEAFC elnöke. – A résztvevőket a Miskolci Egyetem campusának területén szállásoljuk el. Az egyetemi campus ideális helyszín, hiszen mindent egy helyen tudunk biztosítani: szállást, étkezést, értekezleteket, kikapcsolódást. A női mérkőzések helyszíne is itt található, az elmúlt hónapokban kívül-belül felújított egyetemi Körcsarnok.

A férficsapatok az Uni-Hotelben, a női csapatok a közvetlenül mellettük található E/1 kollégiumban lesznek elszállásolva. A játékvezetők és nemzetközi delegáltak szállása egy belvárosi hotelben, a városi sportcsarnok közelében lesz.

Látványos ünnepség tette emlékezetessé az átadót
Miskolc - 35 év után jelentős rekonstrukción esett át a miskolci Egyetemi Körcsarnok. Három és fél hónap alatt megújult a miskolci Egyetemi Körcsarnok, amelynek a hivatalos átadóját hétfőn délelőtt tartották. A beruházás mintegy 300 millió forintba került, és a MEAFC sportszervezetnek a kosárlabd...

Vendégek

Az Európai Egyetemi Sportszövetség részéről 3 fő lesz jelen: a végrehajtó bizottság tagja, valamint a technikai delegált (Peter George korábbi neves játékvezető és FIBA komisszár) és asszisztense.

A rendezvény idején három kiemelt protokollprogram lesz, amelyekre folyamatosan fognak érkezni VIP-vendégek: a megnyitó július 16-án, a középkori jellegű vacsorával egybekötött VIP-fogadás a Diósgyőri várban július 20-án (csapatvezetők, nemzetközi delegált, partnerszervezetek és támogatók képviselői), a döntők és eredményhirdetés július 23-án.

Rakaczki Zoltántól megtudtuk: a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek a résztvevők szállításának pontos és gördülékeny megszervezésére. Ezt a feladatot a helyi közlekedési vállalat, a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. bevonásával, segítségével látják el. A szabadnapra számos kiegészítő, opcionális programot szerveztek, amelyek célja, hogy a résztvevők minél jobban megismerjék Miskolcot és környékét, jó kép alakuljon ki bennük a városról és a régióról.

Vasárnap: sorsolás

Vasárnap, a megnyitó előtt a technikai értekezleten lesz a sorsolás. Azt már most is lehet tudni, hogy a Miskolci Egyetem házigazdaként az A1-es csapat lesz a férfiaknál, így hétfőn, kedden és szerdán 18.15-től a városi sportcsarnokban játsszák meccseiket.

ÉM


Az egyetemisták kosárlabda-Eb-jének programja

Nők

Eszéki Egyetem (Horvátország), Tartui Egyetem (Észtország), Strasbourgi Egyetem (Franciaország), Nantesi Egyetem (Franciaország), Marburgi Egyetem (Németország), Bochumi Egyetem (Németország), Testnevelési Egyetem (Magyarország), Aveiroi Egyetem (Portugália), Gyulafehérvári Egyetem (Románia), Moszkvai Egyetem (Oroszország), Belgrádi Egyetem (Szerbia), Pozsonyi Egyetem (Szlovákia).

Férfiak

Bécsi Egyetem (Ausztria), Tartui Egyetem (Észtország), Roueni Egyetem (Franciaország), Münsteri Egyetem (Németország), Bayreuthi Egyetem (Németország), Debreceni Egyetem (Magyarország), Miskolci Egyetem (Magyarország), Bolognai Egyetem (Olaszország), Lublini Egyetem (Lengyelország), Aveiroi Egyetem (Portugália), Pitesti Egyetem (Románia), Szentpétervári Egyetem (Oroszország), Pozsonyi Egyetem (Szlovákia), Primorska Egyetem (Szlovénia), Sevillai Egyetem (Spanyolország), Isztambuli Egyetem (Törökország).