Helyi közélet

2017.02.01. 10:10

Magas láz, végtagfájdalom: tombol az influenzajárvány Miskolcon

Borsod-Abaúj-Zemplén - A legtöbb influenzás beteget Miskolcon és a Miskolci járásban kezelnek.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A legtöbb influenzás beteget Miskolcon és a Miskolci járásban kezelnek.

Sok a beteg, tudtuk meg egy miskolci, belvárosi rendelőintézet körzeti nővérétől, Sinka Esztertől. Ő tegnap annyit mondott érdeklődésünkre, hogy az influenza okozta magas láz és végtagfájdalom miatt sokan be sem tudtak menni a rendelőbe, az orvos ment ki több esetben is a betegekhez.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztályától közben azt is megtudtuk, hogy „nagyon magas az influenzaaktivitás Borsod-Abaúj-Zemplén megyében”, 100 ezer közül 1179 fő kereste fel orvosát influenzás panaszok miatt.

Az influenzafigyelő szolgálatban részt vevő orvosok jelentései alapján 2017. január 23. – 2017. január 29. között a 20 százalékos lakossági mintán végzett megfigyelés alapján megállapítható, hogy körülbelül 8065 személy fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel, ez az előző héthez viszonyítva közel kétszeres emelkedést mutat.

A Miskolci járás vezet

– Az előző héthez viszonyítva a korcsoportos érintettség aránya megfordult, a 15 év felettiek képviselik a megbetegedések 55 százalékát, míg a 14 év alattiak érintettsége 45 százalék – derült ki.

A 14 év alatti gyermekek köréből a legérintettebb a 10–14 éves (16,4 százalék) és a 6–9 éves (15 százalék) korosztály, majd ezt követi 3–5 éves (10 százalék) és az 1–2 éves (4 százalék) korcsoport.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Nép­egészségügyi Főosztálya a legtöbb megbetegedést (az összes megbetegedés 51 százalékát) ezen a héten is a Miskolci járás területéről jelentette, az influenzaaktivitás nagyon magas tartományba került. Nagyon magasnak minősül az influenzaaktivitás a Mezőkövesdi és az Encsi járások területén is, és magasnak minősíthető Edelény és Szerencs környékén.

Teljes látogatási tilalom

Az influenzaszerű megbetegedések nagyszámú emelkedése miatt megyénkben három kórház és az FMC Nef­rológiai Központ rendelt el teljes intézményre kiterjedő látogatási tilalmat (megyei kórház, Miskolci Semmelweis Kórház, Edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet).

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában