Helyi közélet

2015.04.29. 10:52

Meghatározták az irányt Ózdon

Ózd - Az ózdi képviselő-testület hét eleji rendkívüli ülésén elfogadta a város gazdasági programját.

Ózd - Az ózdi képviselő-testület hét eleji rendkívüli ülésén elfogadta a város gazdasági programját.Az előttünk álló évekre vonatkozó gazdasági program tovább viszi azokat a fejlesztéseket, amelyeket az előző ciklusban, vagy még azt megelőzően indítottak el. Ide sorolható a szennyvízprogram, több iskolai fejlesztés és a skanzen beruházás is – hangzott a tanácskozás első részében. Emellett azokat az új elemeket is tartalmazza, amit a Jobbik a helyi elképzelései között megfogalmazott. Az írás az irányvonalat határozza meg, a konkrétumok nyilván azon is múlnak, hogy a jövőben milyen fejlesztési lehetőségei lesznek Ózdnak.

- Azt hiányoljuk az anyagból, hogy nincsenek benne kézzelfogható, pontos, előre meghatározott ötletek, javaslatok – mondta az ülésen Fürjes Pál, a Fidesz frakcióvezetője. – Úgy látszik, most már a Jobbik is kezd a valóság talajára ereszkedni az álomvilág után ők is látják, hogy ez jóval nehezebb kérdés, mint azt ők korábban gondolták. A választási ígéretek, víziók persze megjelennek az összeállításban, de számomra nagy kérdés, hogy ezekből mit lehet megvalósítani.

Önkritikus szavak

A vita során Tartó Lajos, független képviselő kiemelte: egy gazdasági programnak nem feltétlenül kell konkrétumokat tartalmaznia, hiszen egy több éves folyamat végét ma még senki sem láthatja. Ugyanezen az állásponton volt dr. Mészáros Miklós, ugyancsak független városatya, aki saját magukkal szemben éles bírálatot fogalmazott meg.

- Hosszú ideje dolgozom a testületben, ezért nyugodtan lehetek önkritikus magunkkal szemben – mondta dr. Mészáros Miklós. – Az elmúlt évtizedekben ilyen-olyan építkezések, programok megvalósultak a városban, de abban nem léptünk előre semmit, amiben kellett volna. Komoly sikereket egyik önkormányzat sem tudott felmutatni a munkahelyteremtés kapcsán. Éppen ezért a jövőben erre kell a legnagyobb hangsúlyt fektetni, és nem csak a szavak, hanem a tettek szintjén is.

Kijönni a csapdából

A vita után Janiczak Dávid polgármester összegezte a gazdasági programmal kapcsolatos tapasztalatait. Mint mondta: az fejlesztési terv összeállításához írásban mindössze egyetlen javaslatot kapott a képviselő társaitól, ettől pedig nagyobb aktivitást várt.

- Az élet számos területén többszörös csapdában vagyunk – fogalmazott a fiatal polgármester. – Évente négyszáz fővel csökken a város lakossága, a szürkeállomány elvándorol, ezt a folyamatot kell első körben megállítani. Javuló oktatással, lehetőségekkel és infrastrukturális fejlesztésekkel. Majd, ha a maradék értelmiségi köztünk marad, akkor lehet minőség munkahelyteremtésről beszélni. Ehhez viszont nagy szükségünk lenne az útfejlesztésre, amit korábban a Fidesz a választási kampányában ígért. Az elmúlt négy évben kormányzati támogatás mellett elsöprő fölényben ültek a fideszes képviselők a testületben, mégsem történt meg a várt áttörés. Most itt a lehetőség, hogy mindenki tegyen a városért, és végre a település érdekét nézze. Én 27 évesen erre tettem föl az életemet. A szabadidőm, a magánéletem sem számít, nem nézem a munkaidő végét és nem várom a jutalmat. Csak Ózd számít, szeretném, ha többen is csatlakoznának hozzám.

Az önkormányzat gazdasági programját végül kilencen támogatták, négyen viszont nemmel szavaztak, de így is elfogadták az anyagot.

ÉM-ME

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában