Utánam, srácok! és Europa Nostra

Akt.:
Utánam, srácok! és Europa Nostra
Miskolc – Még májusban részesült a rangos örökségvédelmi elismerésben a miskolci civil szervezet: az Észak-Keleti Átjáró Egyesület kapta az Europa Nostra egyik idei fődíját (oktatás-képzés-szemléletformálás kategóriában).

Akkor Placido Domingótól, a kontinentális szervezet elnökétől vehette át Bécsben a díjat jelképező szobrot a magyar egyesület képviseletében Mató Edina. A közelmúltban ugyanennek az eseménynek a helyi ünnepségét tartották, Miskolcon, az Európa Házban, ahol egyrészt Kiss Gábor alpolgármester tolmácsolta a városi önkormányzat gratulációját, másrészt Winkler Gábor, az Europa Nostra magyarországi illetékese ismételte meg a díjátadás gesztusát az Átjáró vezetőivel, Darázs Richárd elnökkel és Fáy Ádám alelnökkel.

A rendezvény keretében mutatta be az egyesület legújabb kiadványait is, a 2012-ben megjelent A Célváros című helytörténeti tanulmánykötet folytatását, Utánam, srácok! címmel, valamint a történelmi Avast ábrázoló 2015-ös falinaptárát.

A könyv az azonos címen ismert, a hetvenes évekbeli televíziós aranykorban készült ifjúsági tévésorozat miskolci forgatásának kulisszatitkaival foglalkozik, valamint más érdekes helyi legendákkal, közkeletű emlékekkel, mint a lillafüredi Szikla „titka” (voltak-e rakéták a hegytetőn?), a 15-ös járat balesete (belezuhant-e az ómassai busz a Hámori-tóba?), a kohászat tapolcai szanatóriuma, a borsodi megyeszékhely lakótelepei és egykori neonfényes nagyvárosi hangulata, a valaha volt miskolci tévé- és filmfesztiválok, a beat és rock nagy évtizedei, s más hasonló, a huszadik század második felét jellemző történetek. A kötet megvásárolható a Miskolc Boltban, a Központi Antikváriumban, a Zöld Sárkány Teázóban (Weidlich-udvar), valamint online az Átjáró Boltban (atjarokhe.hu). Akárcsak az említett dekoratív naptár.