Helyi közélet

2012.02.20. 17:31

Átadták a biomassza-fűtőművet

Miskolc - A beruházás eredményeként olcsóbb, hazai tüzelőanyaggal lehet kiváltani az orosz földgázt.

Miskolc - A beruházás eredményeként olcsóbb, hazai tüzelőanyaggal lehet kiváltani az orosz földgázt.

Ünnepélyes keretek között adták át a Miskolc Kenderföldi Bio-fűtőművet hétfőn. A megépült fűtőműben elhelyezett 3MW fűtési teljesítményű kazánház által termelt hőenergiát a MIHŐ Kenderföldi és Dorottya utcai hőközpontja továbbítja a fogyasztók felé - mondta el Méhn Imre, a Bioenergy-Miskolc Szolgáltató Kft. ügyvezetője.

80-100 családi ház maximális fűtési igényét tudná önállóan ellátni a kazán, amely a felhasznált tüzelőanyagot nagy hatásfokú, modern eszközökkel alakítja hőenergiává. A projekthez tartozik az új 3MW-os kazánházat, a Kenderföldi kazánházat és a Dorottya utcai kazánházat összekötő távfűtési vezeték építése is - tudtuk meg.

A beruházás hatására a távfűtés gázfüggősége csökken, átmeneti földgáz hiány esetén is biztosítható egy alapszintű távhőszolgáltatás mintegy 1100 lakásban - ismertette köszöntőjében dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere. Hozátette: a beruházás eredményeként olcsóbb, hazai tüzelőanyaggal – biomasszával – lehet kiváltani az orosz földgázt. Ez egyezik Miskolc városának és a Miskolc Holding Zrt.-nek azzal a törekvésével is, hogy fenntartható és gazdaságosan működő, a megújuló energiát egyre nagyobb arányban használó energetikai koncepció valósuljon meg, mely reményeink szerint már a következő fűtési szezonban lehetővé teszi a távhőszolgáltatás díjának csökkentését Miskolcon - fejtette ki a polgármester.

ÉM-PGY


Adatok

  • 1.000.000 m3/év földgáz kiváltása
  • 2.504 tonna/év CO2 kibocsátás elkerülése
  • 4.500 tonna/év biomassza (faapríték) felhasználása
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában