stílus

2020.12.19. 17:30

A stílus nem pénz kérdése

A Stíluspatika az a hely, ahol a lélek gyógyírt talál, és akinek szüksége van rá, elindul az önismeret útján.

Nagy-Hankó Krisztina

20201127 Miskolc fotó: Bujdos Tibor BT Észak-Magyarország Riport: Mészáros Henrietta stílusszakértő.

Fotó: Bujdos Tibor

Az emberek nem feltétlenül csak egy öltözet ruhával távoznak a miskolci üzletből, hanem teli önbizalommal.

Mészáros Henriett, az üzlet tulajdonosa, stílustanácsadó és önbizalomtréner valami olyat pluszt nyújt, amire manapság nagy szükség van. Hiszen egyre több az elbizonytalanodó, önmagát nem kellőképpen értékelő ember, akiknek segítséget ad abban, hogy visszataláljanak önmagukhoz.

Henriett a klasszikus ele­gancia híve, azt vallja, hogy a stílus nem pénz kérdése, nem megvásárolható, de könnyen elsajátítható. A megfelelő szabású ruhadarabok, az egyéniséghez illő színek kiválasztásában szívesen segít. Ugyanis minden alkatnak megvannak a saját adottságai, amihez ki lehet választani azt a darabot, amely tökéletesen áll, és amiben a legjobban érzi magát az adott személyiség. Azt az embert adja vissza, akit szeretne az egyén viszontlátni a tükörben. Ez különleges képesség: érzi a másik ember rezdüléseit, de a legnagyobb eredményt azzal éri el igazán, aki nyitott a segítségre.

Maximalista hozzáállás

Bármit, amibe belefog, szívvel-lélekkel, teljes odaadással csinál.

Korábbi munkahelyén – egy autóipari piacvezető cégnél – úgy ért el sikereket, hogy roppant érdeklődő volt, folyamatosan képezte magát, szinte falta a szakmai információkat – mondta a stílustanácsadó.

Nőként kiemelkedőt nyújtott egy olyan szegmensben, ahol leginkább a férfiak tűnnek ki szakmai tudásukkal. Sok év elteltével azonban rájött, hogy mást szeretne csinálni, olyan dolgot, amelyben segíteni tud az embereknek, de közben ő is jól érzi magát, és nem utolsósorban maga oszthatja be az idejét. Mielőtt azonban belevágott volna, elismert szakemberektől tanult és szerzett képesítést.

Az a nő, aki magabiztosságot sugároz, tisztában van értékeivel, bármit felvehet – Mészáros Henriett

Leonardo da Vinci híres „aranymetszés” tanulmányát használja a testalkat arányainak feltérképezésekor. Amikor megkeresi őt valaki, az első találkozáskor látja, hogy optikailag mit kell hangsúlyozni, és ezt meg is tanítja a vendégének – emelte ki Henriett.

Hozzátette: egy idő után „szakmai ártalommá” is vált nála, hogy az utcán sétálgató embereket látva min változtatna egy szembejövő öltözködésén. Sokszor éppen csak annyit, hogy felhajtana egy nadrágszárat vagy derékban betűrne egy inget.

Apróságok, amelyek sokat lendíthetnek a megjelenésen.

Ha valaki kapcsolatba kerül vele, akkor általában abban is maradnak, hiszen ha igényli, videókkal, könyvekkel is megtámogatja az önmegismerés folyamatát. A cél az, hogy a hölgy vagy az úr megszabaduljon a negatív előítéletektől, megszeresse önmagát – hangsúlyozta az önbizalomtréner.

A testének azokat a részeit, amelyeket korábban nem szeretett az illető, végül elfogadja, sőt rájön, hogy ez teszi őt igazán egyedivé.

Magabiztos nő

Elkötelezett amellett, hogy – főleg a nőket – visszavezesse a hagyományos eleganciához, a nőiesség megéléséhez. Ez például lehet egy olyan ruha, ami nem mutat meg túl sokat, de finoman követi a test vonalát, ez a férfiak számára is izgalmasabb – mondta a stílustanácsadó.

Az a nő, aki magabiztosságot sugároz, tisztában van értékeivel, bármit felvehet, csak tudni kell viselni az adott ruhadarabot – vélekedett Henriett.

Ahol még nincs meg a kellő önbizalom, ott a lélek gyógyítását apró lépésekkel kell kezdeni. A színek viselése sokat segíthet ezen, de azzal is meg kell először barátkozni, meg kell érni a színre. Ha például egy hölgynek jól áll a rózsaszín, de korábban soha nem viselte ezt a színt, akkor kezdetben mondjuk csak a körmét fesse rózsaszínre – javasolta.

Világhírű példaképek

Egyik nagy példaképe Coco Chanel francia divattervező, akinek többet között azt köszönhetjük, hogy a nők már nem csak kényelmetlen ruhadarabokban lehetnek elegánsak. Ő volt az, aki a nadrágot bevezette a női ruhatárba, és örök érvényű szabásvonalakat hozott a divat világába.

A másik nagy kedvenc Gior­gio Armani, aki szintén divatikon, Henriett gyakran idézi egyik gondolatát, miszerint „a stílus az egyetlen olyan luxus, amit bárki megengedhet magának függetlenül attól, hogy mennyi pénze van”. Ezt vallja és ültette át saját gyakorlatába a stílustanácsadó, a minőséget és egyediséget ennek mentén, pénztárcabarát módon közvetíti.

De több más világklasszistól is merít inspirációt, mint például Ralph Lauren vagy Tom Ford – tudatta az önbizalomtréner.

Elmondta még, hogy az öltözködési és megjelenési tanácsadás mellett közösségi oldalán is megoszt gondolatokat a stílus és divat világából. Ezt követői mindennap el is várják tőle. Ez sokaknak ad erőt és mutatja tovább az utat.

(A borítóképen: Mészáros Henriett hisz a hagyományos eleganciában, a nőiesség megélésében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!