Tudunk?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Lelőttek egy farkast a Mecsekben, aki elmenekült a pécsi állatkertből. A toportyánt az állatkert igazgatója lőtte le. Bánhegyi Gábor jegyzete.

Az eset számtalan kérdést vet fel az állatkert biztonságától a végzetes megoldásig, az állatvédők és az embervédők osztják egymást rendesen, nyilván lesz majd vizsgálat, amelynek során felteszik a kérdéseket, amelyekre születnek majd válaszok.

Szeretünk megborzongani az ilyen történetektől, előtör belőlünk az állatvédő a vasárnapi rántott hús vagy csirkepaprikás mellett, vagy az állatkerti sétányokon bámészkodás közben beszélgetve. Holott az alaphelyzet az, egyetlen állat sem azért születik a Földre, hogy a kétlábú csúcsragadozó rácsok közé szorítsa, hogy anyagi érdekből is más kétlábú csúcsragadozóknak mutogassa őket.

A mecseki farkasnak nyilván semmi esélye nem lett volna a túlélésre, a fogságban tartott farkas nem tanul meg vadászni, miután soha nem élt falkában, nincs remény arra, hogy egy esetleges falka befogadja.

A rengeteg állatvédőnek pedig talán jó tanács, tessék mindenkinek befáradni egy kutya- és/vagy macskamenhelyre, örökbe fogadni egy jószágot, vagy az utcáról bevinni és családot adni a kitett négylábúaknak. Első lépésként így tudunk talán a legtöbbet tenni a túlélésükért. Tudunk?

Bánhegyi Gábor