Helyi közélet

2014.11.17. 10:20

Megígérték, visszavonták, teljesítik

Sárospatak - Majdnem InterCity nélkül maradtak megint a zempléniek.

Sárospatak - Majdnem InterCity nélkül maradtak megint a zempléniek.A nyár folyamán beszámoltunk arról, hogy ősszel, de legkésőbb a tél elején újra InterCity járathoz juthat Zemplén, azaz a Budapestre és a fővárosból Miskolcon át közlekedő vonatok nem csupán Szerencsig mennek majd, onnan pedig átszállással személyvonattal lehet eljutni Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre, hanem a MÁV újra beállít reggel és este egy-egy olyan InterCity járatot, amely gyorsabb elérést tesz lehetővé Sátoraljaújhely és Budapest között.

100 ezer ember

Az előzmény az volt, hogy a zempléni városok közül Sárospatak és Sátoraljaújhely polgármestere, valamint dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője kezdeményezte az InterCity járatok visszaállítását.

– Az akkori kezdeményezéshez először a sárospataki és a sátoraljaújhelyi járás valamennyi települése csatlakozott, majd később a cigándi járás települései is aláírták a levelet, végül pedig az egész Zempléni Településszövetség is társult, így több mint százezer ember véleményét tolmácsoltuk a vasúttársaság vezetésének – mondja Aros János, Sárospatak polgármestere. – Meg is ígérte Dávid Ilona, a MÁV vezérigazgatója, hogy az őszi vágányfelújítások után visszaállítanak egy pár InterCity vonatot. Azonban az elmúlt héten arról értesültünk, visszavonták az ígéretet. Rögtön felvettük a kapcsolatot dr. Hörcsik Richárddal, és a MÁV vezetése felé is jeleztük, nem értünk egyet a döntéssel. Nem akarjuk másodrendű polgároknak érezni magunkat Zemplénben, nekünk is jogunk van arra, hogy közvetlenül el tudjuk érni a fővárost. Nagyon sok diák tanul a térségből Budapesten, az ő utazásukat nagymértékben javítaná az InterCity járat beállítása. A mostani hírek szerint azonban mégis úgy tűnik, lesz InterCity járat, ezért nem kell keményebb eszközökhöz folyamodnunk, hogy akaratunkat érvényesítsük.

Felújítás

Dr. Hörcsik Richárdtól megtudtuk, az InterCity járat visszaállításának egyik alapfeltétele a vágányfelújítás, hiszen jelenleg a Mezőzombor és Sátoraljaújhely közötti szakaszon 40 kilométeres sebességkorlátozás van érvényben. A napokban még folytatódik a vágányok felújítása, addig vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat, de december közepétől visszaáll a vasúti forgalom, amelynek egyik velejárója lesz, hogy az ígéretek szerint InterCity járat is közlekedjen Sátoraljaújhely és Budapest között. Ha a vágányfelújítás mindkét szakasza megvalósul, akkor napi egy pár InterCity járat fog a vonalon közlekedni. Az egyik a reggeli órákban indul Sátoraljaújhelyről Budapestre, a másik a délutáni órákban indul vissza a fővárosból.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában