Török puccskísérlet – Több tucat tőzsdei alkalmazott vettek őrizetbe Törökországban

Ankara – Az isztambuli tőzsde egykori alkalmazottai közül eddig 57 embert vettek őrizetbe pénteken annak gyanújával, hogy kapcsolatban álltak a hálózattal, amelyet Ankara a tavaly július 15-ei puccskísérletért felelőssé tesz – jelentette az Anadolu török hírügynökség.

A beszámoló szerint az érintettek egy részét az incidens után menesztették munkahelyéről, míg egy másik része azt a ByLock nevű titkosított üzenetküldő alkalmazást használta, amelyet a puccsisták is az államcsínykísérlet előkészítésekor.

A török vezetés azt állítja, hogy az Amerikában élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónok terrorszervezetnek nyilvánított nemzetközi mozgalma áll az összeesküvés hátterében.

Az Anadolu úgy tudja, hogy összesen 102 ember ellen adtak ki elfogatóparancsot. A török hatóságok pénteken 110 helyszínen hajtottak végre rajtaütéseket. A razzia központja Isztambulban volt, de előállításokat foganatosítottak Ankara, Bursa, Kayseri, Balikesir és Giresun tartományokban is.

Bekir Bozdag török igazságügyi miniszter múlt héten közölt adatai szerint tavaly július 15. óta 48 ezer 636 embert helyeztek előzetes letartóztatásba a hatalomátvételi kísérlettel összefüggésben. Összesen 149 833 ember esetében indult eljárás Törökországban, köztük katonák, rendőrök, bírák, ügyészek, egyetemi tanárok, üzletemberek, újságírók ellen.

Mindemellett több mint 100 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s