Török puccskísérlet – Steinmeier: a halálbüntetés visszaállítása ellehetetlenítené a török uniós csatlakozási folyamatot

Brüsszel, 2016. július 18., hétfő (MTI) – Veszélybe sodorja Törökország uniós csatlakozási tárgyalásait, ha Ankara visszaállítja a halálbüntetést a múlt heti puccskísérletet követően – figyelmeztetett Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter hétfő délután Brüsszelben, az uniós tárcavezetők tanácskozásának szünetében.

“A halálbüntetés visszaállítása ellehetetlenítené, hogy sikeres tárgyalásokat lehessen folytatni az európai uniós csatlakozásról” – mondta sajtótájékoztatóján a német diplomácia vezetője.

Steinmeier kijelentette, országa elvárja, hogy a török kormány a jogállamiság elveivel összhangban járjon el a puccskísérlet felelőseivel szemben.

Az uniós külügyminiszterek hétfőn elfogadott közös nyilatkozatukban élesen elítélték a törökországi puccskísérletet, mindazonáltal önmérsékletre szólították fel a török hatóságokat. Mint írták, mindent meg kell tenni a további erőszak megelőzése és a nyugalom visszaállítása érdekében.

A dokumentumban felszólítottak az alkotmányos rend, a jogállamiság, a demokrácia, illetve az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartására. Emellett hangsúlyozták, hogy a halálbüntetés határozott tilalma lényeges elemét képezi az uniós közösségi vívmányoknak (acquis communautaire).

Sokan attól tartanak, hogy a tisztogatásokat valódi leszámolás követheti. Binali Yildirim török miniszterelnök hétfőre virradóra ismételten kilátásba helyezte a halálbüntetés újbóli bevezetését, miután két nappal korábban Recep Tayyip Erdogan kijelentette, hogy parlamenti vita tárgya lehet a halálbüntetés újbóli bevezetése a meghiúsult puccskísérlet nyomán.

Törökországban 2004-ben törölték el a halálbüntetést, ami lehetővé tette Ankara számára, hogy a következő évben megkezdje az uniós csatlakozási tárgyalásokat.

A hét végi hatalomátvételi kísérletben a legfrissebb adatok szerint 294-en vesztették életüket, és több mint 1400-an sebesültek meg. A halottak között 190 civil és 104 puccsista katona van.

– MTI –








hirdetés










hirdet�s