Friss hírek

2007.12.11. 17:42

Az egykori albán gerillavezért kérték fel kormányalakításra Koszovóban

<p>A volt gerillavezért, Hashim Tacit ((tacsi)) kérte fel kedden a koszovói kormány megalakítására Fatmir Sejdiu elnök. Az elszakadást fontolgató szerb tartományban november 17-én tartottak választásokat, Tacsi pártja a szavazatok egyharnadát szerezte meg.</p>

"Az alkotmány által rámruházott jogok és a választási eredmények alapján felkértem Hasim Tacit, hogy alakítson kormányt." - jelentette be ünnepélyesen Sejdiu újságírók előtt. A függetlenségpárti Taci a felkérés kapcsán azt mondta, hogy késlekedés nélkül megkezdi a koalíciós tárgyalásokat, majd hozzátette: "Koszovó egységes, és készen áll arra, hogy országgá váljon."

Az Európai Uniónak nincs egységes álláspontja a szerb tartomány függetlenné válásáról. Az ENSZ-főtitkár különmegbízottja nemzetközi felügyelet alatti önállóságot javasolt Koszovó számára. Ennek kialakításáról december 10-ig kellett volna megállapodnia Szerbiának és Koszovónak, de a tárgyalások kudarcba fulladtak.

A koszovói albánok korábban bejelentették, hogy ha december 10-ig nem születik megállapodás, akkor egyoldalúan kikiáltják függetlenségüket. Washington pedig azt ígérte, hogy azonnal el fogja ismerni az egyoldalúan kikiáltott független Koszovót.

Az EU több nyugati tagja támogatja Koszovó egyoldalú függetlenné válását.
Görögország, Szlovákia, Románia, Ciprus és Spanyolország még nem döntött a kérdésben. Magyarország a szlovák és román gyanakvás miatt szintén kiváró álláspontra helyezkedett.

Koszovó a 90-es évek vége óta az ENSZ és a NATO felügyelete alatt áll. Az atlanti szövetség katonai beavatkozással vetett véget a koszovói albánok elleni szerb háborúnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!