Helyi közélet

2015.08.23. 20:16

Még Puskás Öcsi is csokiból volt Szerencsen

Szerencs - A szerencsi csokifesztiválon megtudtuk azt is, hogy készül a közkedvelt csokitallér.

Szerencs - A szerencsi csokifesztiválon megtudtuk azt is, hogy készül a közkedvelt csokitallér.

Az elmúlt hétvégén Szerencsen mindenki csokit majszolgatott, hiszen ekkor rendezték a városban a VIII. Országos Csokoládé Fesztivált. Pénteken még a sporté volt a főszerep, de aztán a Rákóczi vár és udvara csokibirodalommá változott.

Egy édesanya és két lánya, Nagy Dóra és Nagy Judit épp bevásároltak a Szerencsi Bonbon Kft. termékeiből.

– Imádjuk a csokoládét – mondják vidáman. Közben mutatják a teli szatyrot. – Ezt a rendezvényt soha nem hagyjuk ki.

Az édesanya titkot árul el nekünk: a mazsolás halom a legfinomabb, tejcsokiból, mazsolából és egy kis alkoholból készül. De nincs kitéve a polcokra, úgyhogy kérni kell.

Fontos a hőmérséklet

A Bonbon Kft. látványműhelyében az ügyes kezű asszonyok mogyorós és mazsolás csokitallért készítenek. Sokan kíváncsiskodnak itt, szeretnék ellesni a fortélyokat. Sápi Józsefné csokoládékészítő szívesen beavat bennünket a gyártás folyamatába. A legfontosabb, hogy a tejcsokoládé megfelelő hőmérsékletű legyen. Folyamatos keverés mellett kell hozzáadagolni a mogyorót vagy a mazsolát. Ezután kanállal zsírpapírra szedni, majd 15 percre a hűtőbe tenni. Ha mindent jól csináltunk, az eredmény ízletes és ropogós csokitallér lesz.

Sokan nézegetik és kóstolgatják a Képeschoko Kft. termékeit.

Nem csoda, hiszen a természetes alapanyagokból készült bonbonok nemcsak finomak, de gyönyörűek is. Szilágyi Imre üzletkötő lapunknak elárulja: családi vállalkozásról van szó. A család szerencsi, de a műhelyük Pácinban van. Huszonhatféle íz és forma szerepel palettájukon, és termékeik prémiumkategóriásak.

A csokifesztiválon minden évben készül egy hatalmas csokiszobor. Most sem volt ez másképp. Ekker Róbert szobrász ezúttal egy domborművet faragott a hatalmas csokitáblára. A dombormű Puskás Ferencet ábrázolja, a szobrász szerint azért rá esett a választás, mert ő a hazai foci legjelentősebb szimbóluma.

ÉM-HE


Újra lesz cukorgyártás?

A csokifesztivál szombati megnyitóján Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere jelezte: több éve folytat tárgyalást a szakminiszterrel annak érdekében, hogy újra legyen cukorgyártás Szerencsen, és reméli, hogy ennek hamarosan eredménye is lesz. Hozzátette: a szerencsi csokoládégyártás közel 100 éves múltra tekint vissza, és a városvezetés legfőbb célja, hogy Szerencsen még több ember éljen meg a csokoládégyártásból. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter kijelentette: Szerencs a magyar csokoládé fővárosa. „A szerencsi csokoládét sikerült megmenteni, hála a helyi vállalkozók kitartásának, szívósságának”, fogalmazott a miniszter.


Szerencs - Sok sportos programmal – köztük Csokoládékör futással – vette kezdetét a VIII. Országos Csokoládé Fesztivál háromnapos programsorozata Szerencsen. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában