Magyarország

2010.09.15. 15:25

Már kültéren is van HELP-pont

<p>Átadták az első kültéri HELP életmentő és információs pontot Budapesten, a Westend City Center bejáratánál. A bárki által hozzáférhető újraélesztő berendezés magyar fejlesztés, és hasonlóan működik, mint a közintézményekben elhelyezett beltériek.</p>

A készülék segítségével a laikusok is meg tudják kezdeni a sürgősségi életmentést szívleállás esetén a mentők érkezéséig.

Borsos Bálint, a HELP marketing igazgatója az avatáson elmondta: a berendezés mérföldkőnek számít, mert a beltériekkel szemben bármikor hozzáférhető, a digitális útmutatás szerint pedig bárki tudja használni. Hozzátette: évente 25 ezer embert érint a hirtelen szívhalál, ilyenkor az első 4 perc a legkritikusabb, ezért mielőbb meg kell kezdeni az újraélesztést. Mint mondta, a 320 kilós, magyar fejlesztésű berendezés vandálbiztos, mínusz 40 és plusz 70 fok között működik és mindkét oldalán nagyméretű kijelző van. Ez vészhelyzetkor a tennivalókról tájékoztat, más esetben pedig közérdekű információk futnak rajta.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és PR igazgatója arról beszélt: kollégái egyre gyakrabban találkoznak olyan esettel, ahol 20-30 évesek kerülnek a klinikai halál állapotába. Mint mondta, fontos, időben megkezdjék a defibrillátor használatát és segítséget hívjanak, a HELP pontokon pedig ezek mindegyike adott.

Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje azt mondta: a fővárosban körülbelül 50 ilyen kültéri pont lesz, de az országos hálózat kiépítését is fontosnak tartja. Hozzátette: a készülékek javítanak a városimázson, emellett pedig szerepük van a szemléletalakításban, mert azt üzenik, hogy törődjünk egymással, oldódjon a közömbösség.

A civil kezdeményezésű HELP program tavaly júniusban indult, ennek célja a laikus sürgősségi életmentés elterjesztése, az információ szolgáltatás és az oktatás. Beltéri életmentő készülékek a többi között az ÁNTSZ országos központjában, a Budapesti Rendőr-főkapitányságon, a Magyar Televízió székházában és a Vígszínházban vannak.
- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!