Nagyvilág

2016.09.18. 20:54

Kvótareferendum - Lázár: személyes sorsukról dönthetnek az emberek

Ambrózfalva - Nem a kormányról vagy Orbán Viktorról kell véleményt mondani, hanem személyes sorsukról dönthetnek az emberek az október 2-ai népszavazáson - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Ambrózfalván.

Ambrózfalva - Nem a kormányról vagy Orbán Viktorról kell véleményt mondani, hanem személyes sorsukról dönthetnek az emberek az október 2-ai népszavazáson - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap Ambrózfalván.

Lázár János az ötszáz lakosú Csongrád megyei községben szervezett utcafórumon hangsúlyozta, a népszavazás nem a 2018-as parlamenti választásról, nem pártkérdésről szól, az embereknek arról kell határozniuk, hogy gyermekeik, unokáik milyen országban nőjenek fel.

A térség országgyűlési képviselői posztját is betöltő politikus ezért arra kérte a mintegy ötvenfős hallgatóságát, hogy vegyenek részt a referendumon, attól függetlenül, korábban melyik politikai erőt támogatták.

El kell dönteni október 2-án, megnyissuk a határokat vagy zárva maradjanak, befogadjunk-e embereket, akarunk-e gondoskodni róluk, felelősséget vállalni értük - hangsúlyozta Lázár János.

A politikus kitért arra is, az érkezők között valóban vannak, akik segítségre szorulnak, de ezt ott kell megadni, ahol születtek, ott kell olyan életfeltételeket teremteni, hogy ne kelljen elindulniuk.

Az idén a magyar határhoz érkezők 95 százaléka azonban azért kelt útra, mert jobban akar élni, szociális segélyt, lakást, munkát, egzisztenciát szeretne - jelentette ki Lázár János.

A miniszter úgy fogalmazott, ha Németország vagy Ausztria úgy dönt, behívja ezeket az embereket, mert szüksége van rájuk, akkor tegye ezt a saját kontójára.

De az elképzelhetetlen, hogy Németország a hozzá érkező egymillió bevándorló közül kiválogatja azokat, akikre szüksége van, a többieket pedig szétdobják, mi pedig kapunk 100 ezer embert, akinek lakást, szociális ellátást kell adni - tette hozzá.

A kormány felkészült arra, hogy szükség esetén a teljes román-magyar határszakaszon megépítse a kerítésrendszert, mert az őszi hónapokban könnyen újabb bevándorlási hullám érheti el az országot - közölte a miniszter. Hozzátette: a román kormánnyal közösen azon dolgoznak, hogy erre ne legyen szükség.

Jelenleg azért érkezik viszonylag kevés bevándorló a Balkán felől, mert több ország is fizikailag lezárta határát. A szerb-magyar határszakaszt nyolcezer rendőr és katona védi. A probléma azonban nem oldódott meg Líbiában, Török- és Görögországban milliók várnak arra, hogy elindulhassanak - tette hozzá.

A jelentős sajtóérdeklődés mellett megtartott fórumon Lázár János elmondta, választókerületében 19 település van, a következő napokban ezek mindegyikén tart lakossági fórumot, hogy személyesen győzze meg az embereket a népszavazás fontosságáról.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!